ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

«Φορό-κεραμίδα» 3.047 € για τον κάθε Ελληνα!

«Κεραμίδα» στο κεφάλι 6.500.000 φορολογουμένων έρχεται στο β΄ εξάμηνο του έτους, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν, κατά μέσον όρο, φόρο 3.047 ευρώ ο καθένας!

Ο συνολικός λογαριασμός της Εφορίας ξεπερνά τα 19,8 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιουνίου -
Δεκεμβρίου 2013 και περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος, τα χαράτσια στην περιουσία, τους ειδικούς φόρους στην κατανάλωση (καύσιμα, ποτά, καπνός κ.ά.), αλλά και τον ΦΠΑ που προσδοκά να εισπράξει, εν μέσω κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, το β΄ εξάμηνο του έτους αναμένονται:

-Εσοδα 4,8 δισ. ευρώ από τη βαριά φορολόγηση των εισοδημάτων των φυσικών

προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.). Ομως τα εισοδήματα των φορολογουμένων έχουν μειωθεί πάνω από 30% σε σχέση πέρυσι, λόγω των εξοντωτικών περικοπών και των άλλων μέτρων του Μνημονίου. Μπορεί δηλαδή το ποσό αυτό να έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό ως έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, αλλά μάλλον θα γίνει, σε μεγάλο ποσοστό, ληξιπρόθεσμο χρέος! Είναι πολύ πιθανό αρκετοί φορολογούμενοι να επιλέξουν να το καταβάλουν με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων αντί με τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος (ή και λιγότερες, αν καθυστερήσει κι άλλο η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων).
-Εσοδα 2,6 δισ. ευρώ από τα χαράτσια και τους φόρους που επιβάλλονται στην περιουσία (ακίνητα, Ι.Χ. κ.ά.). Αυτό προϋποθέτει ότι οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δόσεων για το χαράτσι της ΔΕΗ, τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2011, του 2012 και του 2013. Θα πρέπει επίσης να βρουν χρήματα για τον φόρο υπεράξιας και τα τέλη κυκλοφορίας, που καταβάλλονται εφάπαξ.
-Περίπου 5,3 δισ. ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ομως τα έσοδα αυτά είναι δύσκολο να εισπραχθούν, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι, λόγω της επιβολής των φόρων αυτών, οι πολίτες έχουν περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση καπνού, ποτών κ.ά., ενώ έχουν μειώσει και τις μετακινήσεις, καθώς οι τιμές των καύσιμων είναι ιδιαίτερα τσουχτερές
-Από τον ΦΠΑ, που είναι το μεγάλο στοίχημα, αναμένονται 7,2 δισ. ευρώ. Η είσπραξη του ποσού αυτού προϋποθέτει ότι θα πραγματοποιηθεί ο αναμενόμενος τζίρος από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, θα εκδοθούν κανονικά οι αποδείξεις και ο υπόχρεος θα καταβάλει κανονικά τον ΦΠΑ στην Εφορία, αντί να τον κρατήσει για να πληρώσει άλλες υποχρεώσεις.

Οι στόχοι των εσόδων έχουν τεθεί προφανώς σε θεωρητική βάση από την κυβέρνηση και την τρόικα, καθώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι 6.500.000 φορολογούμενοι. Η τρόικα παρ' όλα αυτά επιμένει ότι, εάν δεν εισπραχθούν τα προαναφερόμενα ποσά, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα, χωρίς να αποκλείονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τα λογιστικά τεχνάσματα του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση στα έσοδα προ φόρων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους!

Στέλιος Κράλογλου
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου