ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ.ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟ ΗΜΙΣΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

On-news.gr 92-320x250
Συμπίεση των τιμών ακινήτων προς τα κάτω από 12% – 21% εκτιμά ότι θα φέρει η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών η GLP Values.
Με τις τιμές να έχουν από το ξέσπασμα της κρίσης υποχωρήσει έως και 35%, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών θα αποτελέσει ένα ακόμα «χτύπημα».
Σε σχετική μελέτη της, η GLP Values έβαλε και άλλες παραμέτρους διαμόρφωσης της
αγοράς ακινήτων, όπως την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητων και τη διατήρηση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, το οποίο διαμορφώνεται στο 1,2% της τελικής αξίας του ακινήτου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Λίτσας, υποστηρίζει, σύμφωνα με το Έθνος, ότι το δυσμενές κλίμα της αγοράς ακινήτων θα διατηρηθεί και τους επόμενους δώδεκα μήνες, καθώς δεν ξεκαθαρίζει το πεδίο φορολόγησής της και οι εν δυνάμει αγοραστές κρατούν αποστάσεις.
Ωστόσο στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις εκείνων των επαγγελματικών ακίνητων που είναι άδεια, ενώ στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να το μεταβιβάσει υπάρχουν επιβαρύνσεις, όπως είναι τα δικηγορικά και τα συμβολαιογραφικά έξοδα, τα οποία φτάνουν στο 2,5% της αξίας του ακινήτου.
Ακόμη ο φόρος μεταβίβασης είναι διπλάσιος σε σχέση με αυτόν που έχει καθιερωθεί στη Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα η εγχώρια αγορά ακινήτων να παραμένει αφιλόξενη για τους επενδυτές.
Η GLP Values προσέθεσε στα δεδομένα και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία όμως δεν μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στην αγορά της επαγγελματικής στέγης και αναμένεται να είναι οριακές.
Για την πιθανή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του επόμενου έτους η εταιρεία συμβούλων ακινήτων δεν αναμένει βίαιες και αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακίνητων, διότι έχει αλλάξει άρδην η εικόνα του τραπεζικού συστήματος.
Πριν από δύο και τρία χρόνια ο αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων ξεπερνούσε τα 12, με σημαντικά μερίδια στην αγορά των στεγαστικών δανείων, ενώ σήμερα ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνά τις τέσσερις τράπεζες.
Εκτιμάται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα ακολουθήσουν μια πιο συνετή και ισορροπημένη πολιτική, η οποία θα έχει ως σκοπό τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στα ακίνητα.
olympia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου