ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη-σοκ: Σε πόσο χρόνο θα τυπωθούν τα νέα εθνικά νομίσματα!


Ελάχιστο χρονικό διάστημα θέλει ένα νέο νόμισμα το οποίο κυκλοφορούσε πριν την είσοδο μιας χώρας στο ευρώ, για να επανακυκλοφορήσει στην αφορά στην θέση του παλιού, από την στιγμή που δεν υπάρξει επανασχεδιασμός του, αποκαλύπτει στο πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires, ο Διευθύνων Σύμβουλος της καναδικής χαρτοποιίας Fortress Paper, Chad Wasilenkoff, η οποία χαρτοποιία παράγει το χαρτί υψηλής ασφαλείας που χρησιμοποιείται για τα χαρτονομίσματα των περισσοτέρων χωρών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωζώνης!
Ο C.Wasilenkoff, στην συνέντευξή τονίζει  τονίζει πως η επιστροφή της δραχμής, της ιταλικής ή της ιρλανδικής λίρας είναι δύσκολη στην παρούσα φάση και αυτό είναι λογικό αφού θα έχανε η εταιρεία του τον καλύτερο πελάτη. 
Σύμφωνα με τον  Wasilenkoff η διαδικασία σχεδιασμού, ετοιμασίας, κατασκευής, διανομής και κυκλοφορίας ενός νέου νομίσματος διαρκεί τρία έως τέσσερα χρόνια. Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης – όπως θα ήταν η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ – η διάρκεια της διαδικασίας εκτύπωσης και κυκλοφορίας νέων νομισμάτων μπορεί να μειωθεί το πολύ στο ένα έτος. 
Εκτός και αν to κράτος επιλέξει παλαιό νόμισμα και χρησιμοποιήσει παλαιές μήτρες, επιλέγοντας επιστροφή στο παλαιό νόμισμα! Προϋπόθεση να μην έχουν καταστραφεί οι μήτρες του παλαιού νομίσματος. Τότε μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες, ακόμα και από το εθνικό τυπογραφείο, αφού πρώτα παραγγελθεί το ειδικό χαρτί!
Χαρακτηριστικό της ταχύτητας που μπορεί να εκδοθεί ένα εξ ολοκλήρου νέο νόμισμα είναι το παράδειγμα του  Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ, όταν κανείς δεν ήθελε να βλέπει το πρόσωπό του στα χαρτονομίσματα και μέσα σε δέκα μήνες τυπώθηκαν νέα νομίσματα. ,
Ο Καναδός ειδικός  απέκλεισε και οποιαδήποτε μεταβατική λύση του διπλού ευρώ (εθνικού και διεθνές) όπως για παράδειγμα το τύπωμα συμβόλων για παράδειγμα της δραχμής πάνω σε υφιστάμενα χαρτονομίσματα του ευρώ.
Κι αυτό γιατί, όπως λέει, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως υδατογραφήματα και ειδικές ίνες τα οποία θα πρέπει να περαστούν σε φύλλα χαρτιού και όχι σε κάθε χαρτονόμισμα ξεχωριστά. Με δεδομένο, πως η αξία του νέου νομίσματος θα υποχωρήσει άμεσα οι παραχαράκτες θα έχουν το κίνητρο και τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν αυτά τα χαρτονομίσματα ως γνήσια, συμπληρώνει ο Wasilenkoff.
Πάντως σημείωσε ότι απ’ότι γνωρίζει  γνωρίζει καμία κεντρική τράπεζα δεν τυπώνει νέα νομίσματα, μέχρι στιγμής, ούτε η εταιρεία του έχει δεχθεί καμία μεγάλη παραγγελία, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες…
Βάσει των υφιστάμενων συνθηκών παραγωγής χαρτονομισμάτων χρειάζεται χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών για να παραχθούν νέες ποσότητες νομισμάτων που βρίσκονταν πριν σε κυκλοφορία…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr