ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Εκτός πανελλαδικών και πανεπιστημίων οι αλλοδαποί μαθητές που δεν έχουν άδεια παραμονής

Οι αλλοδαποί μαθητές που είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε όχι, σύμφωνα με σχετική διάταξη αποκλείονται από τις Πανελλαδικές εξετάσεις, δεν έχουν πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και δεν μπορούν να πάρουν απολυτήριο από το σχολείο τους αν δεν έχουν άδεια παραμονής.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν όμως οι σύλλογοι που προασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών, υπάρχουν πολλά παιδιά μεταναστών όπου οι γονείς τους έχουν χάσει την άδεια παραμονής τους, λόγω ανεργίας.

Η σχετική διάταξη ορίζει συγκεκριμένα τα εξής:
 


«Ο υποψήφιος κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών του πρέπει να έχει μαζί του το διαβατήριο (VISA) ή την άδεια παραμονής, ώστε να αποδεικνύεται η νόμιμη παρουσία του στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που τα δικαιολογητικά δεν κατατίθενται από τον ίδιο τον υποψήφιο, υποβάλλεται από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο υπεύθυνη δήλωση ότι ο υποψήφιος βρίσκεται στο εξωτερικό.

»Όταν ο υποψήφιος είναι στην Ελλάδα και τα δικαιολογητικά του υποβάλλονται με εξουσιοδότηση, κατατίθεται και επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου (VISA) ή της άδειας παραμονής για τη νόμιμη παρουσία του υποψηφίου στην Ελλάδα».

Μετά πάντως από τα δημοσιεύματα , κύκλοι του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού από τις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλοδαπών μαθητών, οι γονείς των οποίων έχασαν το δικαίωμα να έχουν άδεια παραμονής λόγω ανεργίας.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι το μόνο ζητούμενο, για τους ανήλικους μαθητές, είναι να έχουν δελτίο εξεταζόμενου και όλοι οι μαθητές διαθέτουν. Ως εκ τούτου, διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού τους από τις εξετάσεις. 

Δεν υπάρχει ωστόσο επίσημη ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου