ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πολιτική βόμβα απειλεί την Μέρκελ Αυτός ο βουλευτής (κι άλλοι 16) έδινε 5.500 μισθό τον μήνα στην γυναίκα του ενώ απαγορεύεται!


Μία πολιτική βόμβα απειλεί την Άνγκελα Μέρκελ μετά την αποκάλυψη ενός σκανδάλου
νεποτισμού στο οποίο εμπλέκεται η Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας, το «αδελφό κόμμα» των Χριστιανοδημοκρατών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Βουλευτές της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης φέρονται να έχουν προσλάβει σε υψηλόμισθες θέσεις συνεργατών τους άτομα από το συγγενικό τους περιβάλλον. Επί σειρά ετών σύζυγοι, παιδιά και συγγενείς περισσότερων από 17 εν ενεργεία βουλευτών του κόμματος (και πολλών τέως βουλευτών) διορίζονταν με «βασιλικές» αμοιβές.

Ο διορισμός συγγενικών προσώπων σε τέτοιες θέσεις έχει απαγορευτεί από το 2000, όμως τεχνικά οι βουλευτές δεν παρανομούσαν, αφού όλοι χρησιμοποιούσαν ένα πονηρό «κενό» της νομοθεσίας: ο νόμος απαγόρευε μόνο τις νέες προσλήψεις, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των πολιτικών την απομάκρυνση ή όχι των ήδη προσληφθέντων συγγενών τους. Οι αντιδράσεις, λοιπόν, αφορούν στη γνωστή διάκριση ανάμεσα στο «νόμιμο» και το «ηθικό».


Το σκάνδαλο πυροδοτήθηκε όταν πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης στην τοπική Βουλή, ο βετεράνος Βαυαρός πολιτικός Γκέοργκ Σμίντ-(στη φωτό με την σύζυγό του), απασχολούσε εδώ και μια εικοσαετία τη σύζυγο του με μισθό 5.500 ευρώ το μήνα.


Ο νεποτισμός είναι κοινό μυστικό στο βαυαρικό «κράτος εν κράτει» το οποίο συνήθως φροντίζει ώστε οι εσωτερικές του υποθέσεις να παραμένουν στο ημίφως. Φέτος όμως είναι εκλογική χρονιά στη Γερμανία και το σκάνδαλο έλαβε μεγάλες διαστάσεις.


Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης και τοπικός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ κάλεσε τους βουλευτές του κόμματος του να επιστρέψουν τα ποσά της μισθοδοσίας, λέγοντας ότι «υπάρχουν πράγματα τα οποία ο κόσμος σήμερα δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί». Παράλληλα, ζήτησε την τροποποίηση της νομοθεσίας, έτσι ώστε να κλείσει μια για πάντα κάθε διαθέσιμο «παραθυράκι». Ο τοπικός νόμος θα αλλάξει πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.


Την όλη κατάσταση έσπευσε να εκμεταλλευτεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου σημείωσαν μικρή αύξηση μετά το σκάνδαλο.


Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, διατηρεί κρυφό προσωπικό λογαριασμό στην Ελβετία, όπου έχει «παρκάρει» χρηματικά ποσά συνολικού ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Χένες, που παραδόθηκε οικειοθελώς στην αστυνομία για να ανακριθεί και ομολόγησε ότι φοροδιέφευγε ζητώντας την επιείκεια της Δικαιοσύνης, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των Χριστιανοδημοκρατών και μάλιστα διατηρεί στενές προσωπικές σχέσεις τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ όσο και με τον Χόρστ Ζεεχόφερ.ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου