ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Γιούχαραν την Ρεπούση στα Χανιά! (βίντεο)

Έντονες ήταν οι διαμαρτυρίες πολιτευτών καθώς και στελεχών των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στα Χανιά, μαζί με πολίτες, οι οποίοι διέκοψαν την παρουσίαση βιβλίου της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ και καθηγήτριας ιστορίας (τρομάρα της) στο ΑΠΘ Μαρίας Ρεπούση.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Τα Μαρασλειακά 1925-1927» έγινε στην αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΔΚ και όλα ξεκίνησαν ομαλά.....

Όμως, όπως αναφέρει το flashnews.gr, ξαφνικά πολιτευτές και στελέχη του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», μαζί με άλλους πολίτες που ήταν καθισμένοι στην αίθουσα, σηκώθηκαν και άρχισαν να «επιτίθενται» λεκτικά στην Ρεπούση φωνάζοντας για τις γνωστές ανθελληνικές αναφορές της σε άλλα βιβλία της ιστορίας, συνωστισμούς στη Σμύρνη κι  για άλλα θέματα τα οποία είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Μάλιστα από το πανδαιμόνιο που προκλήθηκε αποχώρησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Κώστας Χουρδάκης ο οποίος επρόκειτο να παρουσιάσει το βιβλίο!
Τελικά, οι διαμαρτυρόμενοι έφυγαν και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ μίλησε η ίδια για το βιβλίο της φανερά εκνευρισμένη από τα όσα έγιναν, ενώ σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για την Δημοκρατία! Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ρεπούση, ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις που πρέπει να μπορούν ελεύθερα να ακούγονται, αλλά αυτοί αντί να συμμετάσχουν στον διάλογο ήθελαν να τον εμποδίσουν.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων της ΔΗΜΑΡ, με ανακοίνωση της δήλωσε: «Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων της ΔΗΜΑΡ εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία και καταδικάζει την εντεινόμενη δράση ακραίων εθνικιστικών ομάδων και προσώπων στο τόπο μας. Τα απαράδεκτα επεισόδια που προκάλεσε ομάδα μαυροφορεμένων υπό την ηγεσία Υποψηφίων των ΑΝ.ΕΛ και του ΕΠΑΜ, στην αρχή της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Ρεπούση «Τα Μαρασλειακά 1925-1927» αποτελούν μείζον ζήτημα για την λειτουργία της Δημοκρατίας στην πόλη μας.
Η ΔΗΜ.ΑΡ ζητά από τις Αρχές, τις Δημοκρατικές δυνάμεις και τις Αντιφασιστικές συλλογικότητες του τόπου να καταδικάσουν τα γεγονότα. Καλεί την ηγεσία των ΑΝ.ΕΛ να πάρει θέση για τις πρακτικές των στελεχών της και τοις εισαγγελικές αρχές να πράξουν τα νόμιμα. Η Δημοκρατική Αριστερά δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα προκειμένου ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές να μην κυριαρχήσουν στην ελληνική κοινωνία».
Η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων
«Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 01/11/2012 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων με προσκεκλημένη την Κα Ρεπούση για την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Τα Μαρασλειακά,1925-1927″, όπου συμμετείχαν μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χανίων και Ρεθύμνου, που σε αντίθεση με τα όσα αναφέρθηκαν σε άρθρο τοπικής εφημερίδας σε καμία περίπτωση δεν παρεμπόδισαν την εκδήλωση.
Μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πράγματι ζήτησαν να πάρουν το λόγο διαμαρτυρόμενοι για την παραποίηση της ιστορίας εκ μέρους της Ρεπούση σχετικά με την αναφορά της σε «συνωστισμό» στο λιμάνι της Σμύρνης κατά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Οι διοργανωτές τους εμπόδισαν προκαλώντας τους μάλιστα με εκφράσεις τύπου «νεοδοσίλογοι» και άλλους χαρακτηρισμούς με προφανή πρόθεση να τους εξωθήσουν σε επεισόδια και σκοπό να τους κατηγορήσουν ως αντιδημοκράτες.
Παρόλα αυτά, τα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφού διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο αποχώρησαν δηλώνοντας πως η Ρεπούση είναι γι’ αυτούς ανεπιθύμητη στα Χανιά, διότι παραποιεί συνειδητά την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας αλλοιώνοντας την σημασία των αγώνων του έθνους.
Η προσπάθεια να παρουσιαστεί η παρέμβαση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σαν εκδήλωση παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης και του δικαιώματος της Κας Ρεπούση να έχει την άποψή της μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Επρόκειτο για μία ειρηνική διαμαρτυρία που δεν είχε σκοπό ούτε να εμποδίσει κάποιον να παρακολουθήσει την εκδήλωση ούτε να αποτρέψει την υλοποίησή της».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου