ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Spiegel: Τριπλή ήττα της Μέρκελ σε Ελλάδα, Γαλλία και τοπικές εκλογές Γερμανίας



Πολλαπλές πολιτικές απειλές δέχεται, μέσα σε διάστημα 24 ωρών, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Η έκβαση των πολιτικών αναμετρήσεων εντός κι εκτός Γερμανίας ενδέχεται να καθορίσουν το πολιτικό της μέλλον, επισημαίνει σε άρθρο της η ηλεκτρονική έκδοση της Γερμανικης εφημερίδας Spiegel. Η απειλή είναι τριπλή: από τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβικ - Χολστάιν, από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. 

Καταρχάς, οι πολίτες του γερμανικού κρατιδίου Σλέσβικ - Χολστάιν ψηφίσαν στην δεύτερη από τρεις περιφερειακές αναμετρήσεις, οι οποίες αποτελούν κρίσιμα τεστ για τον συνασπισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, 16 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με ένα exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ είναι ισόπαλο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στις τοπικές εκλογές.


Επίσης, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), ένα μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία, φέρεται ότι μπαίνει στη βουλή του κρατιδίου, καθώς ξεπερνά το όριο του 5%. Οι εκλογές στο Σλέσβικ - Χολστάιν είναι πάντως λιγότερο σημαντικές για την Μέρκελ από αυτή που θα διεξαχθεί σε μια εβδομάδα από τώρα, στις 13 Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κίνδυνο διατρέχει η εξωτερική πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου από την διαφαινόμενη ήττα, στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, του συμμάχου της, Νικολά Σαρκοζί. Ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, έχει προτείνει την έκδοση ευρωπαϊκών ομόλογων για τη χρηματοδότηση βιομηχανικών σχεδίων υποδομής, μια προοπτική η οποία δεν βρίσκει σύμφωνη την Μέρκελ. Ακόμη όμως κι αν επανεκλέγει ο Σαρκοζί, πολιτικοί αναλυτές από τη Γαλλία επισημαίνουν πως δεν θα αντιμετωπίσει με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους της Γερμανία, αλλά θα αλλάξει τη στάση του σε ζητήματα ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, πάντα κατά το Spiegel, το αποτέλεσμα στις ελληνικές εκλογές θα καθορίσει εν πολλοίς της στάση της στο μέλλον, ειδικά αν στην ελληνική βουλή μπουν πολλοί «ευρω-σκεπτικιστές» που αντιτάσσονται τα σκληρά οικονομικά μέτρα του νέου μνημονίου, τα οποία προσπάθησε, με κόπο κι ιδρώτα, να περάσει η Γερμανίδα καγκελάριος.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου