ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΘΕΙΑ ΣΤΑΥΡΩΣΗ: Η ΘΑΝΑΤΩΣΗ... ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΙΑΣ!

Του Γεωργίου Ν. Ξενόφου
Όλη η αφήγηση της δίκης και της σταύρωσης μας φανερώνει τη συμμετοχή μας στα γεγονότα και μας καλεί να πάρουμε θέση. Στη δίκη καταδικάζουμε τον Ιησού ή τον Βαραββά; Στη σταύρωση είμαστε ο ληστής που μετανόησε ή ο ληστής που χλεύαζε τον Ιησού; Τα λόγια του ληστή που μετανόησε είναι αποκαλυπτικά καθώς στράφηκε στον άλλον ληστή και του είπε, «Ούτε τον Θεό φοβάσαι εσύ;

Δεν είσαι όπως και εκείνος καταδικασμένος; Εμείς βέβαια δικαία, γιατί τιμωρούμαστε για αυτά που κάναμε, αυτός όμως δεν έκανε κανένα κακό». Και στον Ιησού είπε, «θυμήσουμε Κύριε όταν έρθεις στην Βασιλεία σου». Ο Ιησούς του απάντησε, «Σε βεβαιώνω ότι σήμερα κιόλας θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο». 
Ο σταυρός είναι ο τόπος που θανατώνεται η αμαρτία και ελευθερώνεται ο άνθρωπος. Γι’ αυτό και ο Απ. Παύλος λέει για τον σταυρό, «Διότι ο λόγος του σταυρού
εις μεν τους απολλυμένους είναι μωρία, εις ημάς δεν τους σωζόμενους είναι δύναμις Θεού». (Α, Κορινθίους 1:18). Η δική μας η δύναμη είναι ο σταυρός του Χριστού. Γιατί όποιος πιστεύει στον Χριστό σταυρώνεται και αυτός μαζί του. Σταυρώνει τη σάρκα, τον αμαρτωλό δηλαδή εαυτό του, με όλα τα πάθη του, «Όσοι δε είναι του Χριστού εσταύρωσαν την σάρκα ομού με τα πάθη και τας επιθυμίας». (Γαλάτας 5:24-25). Σταυρώνουν κόσμο, όλα όσα δηλαδή δεν υπακούν στο θέλημα του Θεού, «Εις εμέ μη γένοιτο να καυχώμαι ειμή εις τον σταυρόν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, διά του οποίου ο κόσμος εσταυρώθη ως προς εμέ και εγώ ως προς τον κόσμον». (Γαλάτας 6:14). Το μυστικό του σταυρού είναι η πίστη. Είναι η πίστη ότι ο Ιησούς πέθανε για μένα, για τις αμαρτίες μου. Πήρε τη θέση του Βαραββά, πήρε τη δική μου θέση, για να ζήσω εγώ. Εδώ φαίνεται η αγάπη του Θεού, η χάρις του Θεού. Οι άδικοι σταυρώνουν τον Ιησού. Ο δίκαιος πεθαίνει για τους αδίκους στη θέση τους.

Πόσα πράγματα μέσα στη ζωή μας δεν τα βάλαμε πάνω στο σταυρό του Χριστού και δεν έχουν το φρόνημα του σταυρού. Αντιμετωπίζουμε ενοχές και φόβους και φοβίες για πράγματα που έχουμε κάνει στο παρελθόν. Αφήνουμε αυτά να επηρεάζουν το παρόν μας και το μέλλον, ή τα βλέπουμε και καρφωμένα πάνω στο σταυρό. Βλέπουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία γιατί ο Χριστός πέθανε στο σταυρό όχι μόνο γι’ αυτά που κάναμε αλλά και γι’ αυτά που θα κάνουμε. Πέθανε στο σταυρό και θανάτωσε την αμαρτία και την δύναμή της. Ο σταυρός είναι η ελπίδα μας. Αυτό είναι το φρόνημα του σταυρού. Αυτό είναι να θεωρούμε τον εαυτό μας νεκρό ως προς την αμαρτία. Γι’ αυτό και ο λόγος του Θεού μας καλεί να δούμε τον εαυτό μας στον σταυρό και να το πιστέψουμε. Ο σταυρός είναι η αφετηρία για μια νέα ζωή. Τέλος, η δύναμή μας είναι η πίστη μας στον σταυρό.

Καλή Ανάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου