ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Κατηγορίες κατά Τιμοσένκο για δολοφονία επιχειρηματία

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο η οποία εκτίει ποινή επταετούς κάθειρξης για κατάχρηση εξουσίας, κατηγφορήθηκε επίσημα για εμπλοκή στη δολοφονία ενός βουλευτή προ 16ετίας.

Η ίδια τις χαρακτήρισε «παράλογες» και πολιτικά εκπορευόμενες. Μετά τις επιπλέον κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν για φοροδιαφυγή, οι διωκτικές αρχές της Ουκρανίας -κωφεύοντας στις παραινέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για τις διώξεις εναντίον της πρώην πρωθυπουργού- επανήλθαν διατάσσοντας τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί πιθανή εμπλοκή της στη σύναψη συμβολαίου θανάτου το 1996 εναντίον του Γιεβγέν Στσέρμπαν -υπόθεση που αποτελεί ένα από τα πλέον βδελυρά και πολύκροτα εγκλήματα στη μετα-Σοβιετική Ουκρανία.

Ο Στσέρμπαν, ζάπλουτος επιχειρηματίας και πολιτικός με μεγάλη επιρροή, δολοφονήθηκε κατά την κάθοδό του από αεροσκάφος στην πόλη Ντόνετσκ.

Οι δράστες, μεταμφιεσμένοι σε μηχανικούς αεροσκαφών, δολοφόνησαν επίσης...
...τη σύζυγό του και αρκετούς παριστάμενους.

Η δολοφονία του εντάσσεται στον κύκλο των πολλών άλλων εγκληματικών ενεργειών στο Ντόνετσκ—μεταξύ τους και η έκρηξη στο ποδοσφαιρικό στάδιο της πόλης, κατά την οποία βρήκε τον θάνατο ο ιδιοκτήτης της ομάδας Σαχτάρ—οι οποίες οδήγησαν στην επαναχάραξη του πολιτικού και επιχειρηματικού χάρτη της πλούσιας σε κοιτάσματα σιδήρου και άνθρακα περιοχής.

Τότε η Τιμόσενκο ήταν επικεφαλής της εταιρείας παροχής φυσικού αερίου Unified Energy Systems, που αποτελούσε τον μεγαλύτερο πάροχο στην Ουκρανία και επίσης ήταν αναπληρωτής κυβερνήτης του Ντόνετς, ενώ διατηρούσε σημαντικές συμμαχίες με πολλούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους στην περιοχή.

«Η σύνδεσή μου με την υπόθεση Στσέρμπαν είναι παράλογή. Πιστεύω πως ο κόσμος κατανοεί σαφώς πλέον πόσο ισχνά είναι τα στοιχεία της υπόθεσης, ποιος επωφελείται από αυτό και πόσο παράλογο είναι», τόνισε η Τιμόσενκο, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το κόμμα της.

Η εισαγγελία διατείνεται πως διαθέτει ενδείξεις ότι η Τιμόσενκο ενδέχεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, μαζί με τον Πάβλο Λαζαρένκο, ο οποίος ήταν ο τότε πρωθυπουργός και ο οποίος στη συνέχεια φυλακίσθηκε στις ΗΠΑ για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο γιός του Στσέρμπαν Ρουσλάν, που την εποχή της δολοφονίας του πατέρα του ήταν 19 ετών και διέφυγε των φονικών πυρών κρυπτόμενος κάτω από ένα αυτοκίνητο, τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως διαθέτει στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν την Τιμόσενκο.

Οι σωφρονιστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ανακοίνωσαν επίσης την περασμένη εβδομάδα πως έχουν μετακινήσει τον Βαντίμ Μπαλότσκιχ, που έχει καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά για τη δολοφονία του Στσέρμπαν και μίας ακόμη πολιτικής προσωπικότητας, σε άλλες φυλακές στο Κίεβο, μία κίνηση που μπορεί να σημαίνει ότι οι αρχές προτίθενται να τον ανακρίνουν στο πλαίσιο της υπόθεσης.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου