ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ματαίωση των εκλογών και εξάντληση της πουσταετίας με Παπαδήμο

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι δανειστές μας για να μειώσουν τις κοινωνικές αντιστάσεις και να εγκλωβίσουν τις πολιτικές δυνάμεις

Ματαίωση των εκλογών και εξάντληση της τετραετίας με Παπαδήμο
 Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν περιορίστηκε μόνο στη διατύπωση νέων όρων που περιλαμβάνουν έγγραφες διαβεβαιώσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και ψήφιση όλων των μέτρων από την Ελληνική Βουλή.

Έγινε ευρεία συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και για πρώτη φορά διατυπώθηκε η άποψη για επικινδυνότητα εκλογών. Ένα σχετικό απόσπασμα από τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά ο κ. Ε. Βενιζέλος είναι αποκαλυπτικό.
Είπε λοιπόν ο Υπουργός Οικονομικών: « Όλα τα στοιχεία που συνιστούν τον ελληνικό δημόσιο βίο, όλα βρέθηκαν στον τραπέζι του Eurogroup. Εκτιμήσεις για το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ερωτήματα για τη στάση όλων των κομμάτων και όχι μόνο των κομμάτων που μετέχουν στην κυβερνητική συνεργασία. Ερωτήσεις για το ρόλο των κοινωνικών εταίρων, για το ρόλο των επιχειρήσεων. Πως αντιλαμβάνονται οι πολίτες το δικό τους ρόλο πέρα από τις ευθύνες, τις αδιαμφισβήτητες και κολοσσιαίες, του πολιτικού κόσμου».
Περισσότερο ξεκάθαρος δε θα μπορούσε να είναι ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες εκεί ακριβώς επικεντρώθηκε η συζήτηση του Eurogroup.
Οι δανειστές είναι έντονα προβληματισμένοι από τις αντοχές του πολιτικού συστήματος αλλά και την ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να σηκώσει το βάρος των επώδυνων μέτρων. Παρά τη φαινομενική ηρεμία γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα.
Η συζήτηση του Eurogroup επιβεβαίωσε την αντιμετώπιση της Ελλάδας ως προτεκτοράτου ενώ κατέληξε σε ορισμένες αποδοχές και συμπεράσματα:
• Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν διαθέτει πολιτική ισχύ και νομιμοποίηση για να εφαρμόσει το Νέο Μνημόνιο
• Η κατάρρευση ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ δημιουργεί νέα δεδομένα. Φαινομενικά σήμερα η κυβέρνηση Παπαδήμου στηρίζεται από 3 κόμματα που στις τελευταίες εκλογές συγκέντρωσαν αθροιστικά το 83% του Ελληνικού λαού. Με βάση της τελευταίες δημοσκοπήσειςη εκτίμηση ψήφου σήμερα δείχνει να κινείται στο 31 – 32% για τη ΝΔ, στο 8 – 10% για το ΠΑΣΟΚ, 4 – 5% για το ΛΑΟΣ. Άθροισμα περίπου στο 45 % σήμερα, γιατί αύριο μπορεί να υπάρχουν ακόμα δυσμενέστεροι συσχετισμοί.
• Οι κοινωνικοί εταίροι δεν πιστεύουν στην πολιτική του Μνημονίου. Απόδειξη ότι κατέληξαν σε συμφωνία που ήταν αντίθετη στη περικοπή του κατώτατου μισθού.
• Οι πολίτες σε ποσοστό 80% απορρίπτουν την πολιτική του Μνημονίου παρά τα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται.
Από την προσοχή των δανειστών δεν διέφυγε ότι για πρώτη φορά καταγράφεται αρνητική εικόνα για την ΕΕ στην Ελλάδα και αρχίζει και καλλιεργείται ένα έντονο αντιγερμανικό κλίμα.
Στη συζήτηση που έγινε κυριάρχησε η εκτίμηση ότι ενδεχόμενες εκλογές θα αποτελέσουν συντριβή για τις μνημονιακές δυνάμεις ενώ οι δανειστές δείχνουν να μην εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία και τον Α. Σαμαρά.
Ακόμα όμως και στο υποθετικό σενάριο που μετεκλογικά πηγαίναμε ξανά σε κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ήταν 155 – 160 έδρες από τις 252 που είναι σήμερα. Και μία πλειοψηφία 160 βουλευτών (από δύο ή τρία κόμματα) δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για να υλοποιηθεί μία σκληρή πολιτική λιτότητας και ύφεσης.
Όπως όλα δείχνουν, οι δανειστές επιδιώκουν να λύσουν το πολιτικό πρόβλημα.
Καταλήγουν στο στόχο της ματαίωσης ή αναβολής των εκλογών που θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν με κάθε τρόπο.
Επιχειρούν να εγκλωβίσουν και να ταπεινώσουν πολιτικά τον Α. Σαμαρά να εντάξουν πλήρως την κεντροδεξιά στο μνημονιακό στρατόπεδο. Με συνεχή εκβιαστικά διλλήματα θα ζητήσουν την παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου που θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Τις θέσεις των Υπουργών θα καταλάβουν τεχνοκράτες, της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και της τρόϊκας ενώ οι βουλευτές των τριών κομμάτων θα στηρίζουν την κυβέρνηση στη Βουλή.
Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι θα μειωθεί και η φθορά που έχουν υποστεί το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ
Πιστεύουν ότι η αναβολή και η ματαίωση των εκλογών θα εξασθενίσει τη δύναμη της Αριστεράς και θα βοηθήσει στην ανασυγκρότηση των μνημονιακών δυνάμεων
Εκτός Eurogroup, στο Βερολίνο, επεξεργάζονται πιο προωθημένα σχέδια που αφορούν τον τρόπο αντιμετώπισης μιας κοινωνικής έκρηξης που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Γνωρίζουν ότι δεν είναι σύμμαχος τους ο χρόνος και για αυτό υπάρχει και το PLAN C.
Ποιο είναι αυτό;
Η δημιουργία προϋποθέσεων για να μην επηρεαστεί η ευρωζώνη από μία ελληνική χρεοκοπία που θα είναι φυσικό επακόλουθο μίας μεγάλης κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου