ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

"Μαύρος θάνατος" στο Αιγαίο: Kαι 3ο ZUBR στην υπηρεσία - Εν αναμονή του 4ου


"Είστε πολύ τυχεροί που έχετε και χρησιμοποιείτε Zubr. Δεν υπάρχει τέτοιο οπλοσύστημα αποβάσεων στο δυτικό οπλοστάσιο. Ακόμα κι εμείς που το έχουμε δεν βρίσκουμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε με συμβατικά μέσα όταν πλέει".
Με αυτά τα λόγια περιέγραψαν οι Ρώσοι της αντιπροσωπείας του υπουργού Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέϊ Σοϊγκου, τις δυνατότητες των Zubr.
Το οποίο χαρακτηρίζεται "Μαύρος Θάνατος" από τους ίδιους τους Ρώσους, λόγω της μαύρης ελαστικής "ποδιάς" επάνω στην οποία πλέει ή καλύτερα "πετάει" το σκάφος και των ικανοτήτων που έχει.
Η είδηση είναι ότι είναι πλέον έτοιμη η Follow-on-Support για την υποστήριξη του τεσσάρων πλοίων που βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο από τα οποία τα δύο πλέουν αυτή την στιγμή και σύντομα ενεργοποιείται ένα τρίτο σκάφος.
Το σημαντικό είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει αποφασίσει να ενεργοποιηθεί άμεσα ένα τρίτο πλοίο και πιθανόν και το τέταρτο που έχει "κανιβαλιστεί" για να υποστηριχθούν me ανταλλακτικά τα λοιπά σκάφη.
Αρχικά αγοράστηκαν δύο Zubr από την Ρωσία από την Ουκρανία αλλά το δεύτερο ουκρανικό "κόπηκε" κατά την παραλαβή του λόγω τεχνικών ατελειών και έκτοτε παραμένει στο ναύσταυθμο της Μαύρης Θάλασσας, παρά το γεγονός ότι έχει καταβληθεί το 40% της συνολικής του αξίας. Μετά από αυτό αγοράστηκε ένα τρίτο ρωσικό, το «Κεφαλληνία» (L180).
Έτσι είχε σσχηματιστεί ένας εξαιρετικός στόλος από το «Κέρκυρα» (L182), το «Κεφαλληνία» (L180)το «Ζάκυνθος» (L183) και το «Ιθάκη» (L181), ο οποίος μπορούσε να μεταφέρει ένα Τάγμα Πεζοναυτών πλήρους συνθέσεως σε οποιοδήποτε νησί του Α.Αιγαίου, έχοντας ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά: Υψηλές δυνατότητες επιβίωσης κατά το πλού τους (αδύνατον να προσβληθούν από υποβρύχια λίγω της υψηλής ταχύτητάς τους και πολύ δύσκολα εγκλωβίζονται από τους αισθητήρες των μαχητικών λόγω του φυσικού "σπρέϊ" από σταγονίδια που σχηματίζεται γύρω τους από τους πέντε τεράστιους αεριοστροβίλους που χαμηλώνει πολύ το υπέρυθρο ίχνος) και μεγάλο οπλικό φορτίο.
Ιδού ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους για να κρίνει ο καθένας τι υπερόπλο είχε στην διάθεσή του το ΠΝ το οποίος αρχικά απαξιώθηκε (λόγω έλλειψης συντήρησης βγήκαν από την υπηρεσία Το "Ζάκυνθος" και το "Ιθάκη"). Και εν τέλει καταστάφηκε το ένα από τα δύο εναπομείναντα.
Tώρα ενεργοποιείται το ένα από τα δύο (μάλλον το "Ζάκυνθος") και πιθανόν το "Ιθάκη", ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις και για το ουκρανικό το οποίο έχει αποπληρωθεί κατά 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου