Του Διονύση Θανάσουλα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 Μένουν σε luxurious σουίτες ξενοδοχείων ή σε βίλες στη Φιλοθέη, γευµατίζουν από το «Κεντρικόν» µέχρι το «GB Corner» της «Μεγάλης Βρεταννίας», συχνάζουν σε σικ κλαµπ και δεν είπαν «όχι» ούτε στα µπουζούκια… Οι τροϊκανοί και τα στελέχη της Task Force που έχουν εγκατασταθεί -οι περισσότεροι τουλάχιστον- από το 2010 στην Ελλάδα δεν βιώνουν ούτε στο ελάχιστο την κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Ο κ. Πολ Τόµσεν και η µόνιµη δυάδα που τον συντροφεύει, ο λόγος για τους κ.κ. Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των δανειστών µας µένουν σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας ή σε βίλες των βορείων προαστίων, τυγχάνουν φορολογικής ασυλίας και προσπαθούν να περνούν απαρατήρητοι.

Κάπως έτσι, οι διατροφικές συνήθειές τους δεν άλλαξαν πολύ µε τον ερχοµό και

την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, άλλαξαν όµως οι νυχτερινές τους έξοδοι, που περιλαµβάνουν όλα αυτά τα χρόνια από δείπνα και χορό στο θρυλικό «Villa Mercedes» µέχρι µπουζούκια στον Σφακιανάκη. Στο «Villa» δειπνούσαν αρκετά συχνά στελέχη του ∆ΝΤ και της Task Force, απολαµβάνοντας σούσι και άλλα πιάτα µε ψάρια, ενώ κοιτούσαν µε απορία τον κόσµο που γέµιζε το γνωστό κλαµπ. Κάποιοι αξιωµατούχοι του Ταµείου, µάλιστα, το πήγαν ακόµη πιο πέρα, αφού τον Νοέµβριο του 2010 δοκίµασαν και τα µπουζούκια, συγκεκριµένα επισκέφθηκαν τον Νότη Σφακιανάκη. Ωστόσο, απέφυγαν να πιουν, για λουλούδια ούτε λόγος και το απορηµένο βλέµµα τους για τον χαµό που γινόταν έµεινε χαραγµένο στη µνήµη αρκετών θαµώνων του νυχτερινού… ναού.

Ο Πολ Τόµσεν, πάντως, δεν έχει δώσει το «παρών» σε αυτές τις εξόδους των συνεργατών του. Προτιµάει την ηρεµία του «Hilton» και παραµένει φανατικός του κρέατος, το οποίο θέλει µέτρια ψηµένο. Μερικές φορές, βέβαια, δεν λέει «όχι» στο κοκκινιστό µοσχαράκι µε µπάµιες που απολαµβάνει στο «Κεντρικόν», εκεί όπου ο κ. Ματίας Μορς τρώει πολύ συχνά σφυρίδα και φτηνότερα ψαράκια, ενώ ο κ. Κλάους Μαζούχ προτιµάει τα γεµιστά.

Στο εν λόγω εστιατόριο η τριάδα της τρόικας έχει γευµατίσει αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, τους το σύστησε στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών όταν ο κ. Τόµσεν είχε ρωτήσει πού θα µπορούσαν να φάνε.

Ολοι ανεξαιρέτως έχουν λατρέψει το «ψιλό» ψαράκι και τη χωριάτικη σαλάτα, ενώ σπάνια συνοδεύουν µε κρασί το γεύµα τους, προτιµώντας το εµφιαλωµένο νερό.


Κάποιες φορές τα τρία στελέχη του ∆ΝΤ φέρεται να έχουν ενοχληθεί από τα βλέµµατα θαµώνων που τρώνε σε διπλανά τραπέζια και έτσι µια µικρή φρουρά σωµατοφυλάκων περιµένει έξω από το εστιατόριο υποµονετικά µέχρι να τελειώσουν το φαγητό τους.

Ισως για αυτά τα βλέµµατα ο ∆ανός κ. Τόµσεν προτιµάει την ηρεµία του «Hilton», ενώ ειδοποιεί µέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο την προσωπική του ασφάλεια όταν κάποιος τον κάνει να αισθάνεται άβολα, παρόλο που δεν µπορεί να κάνει τίποτε γι’ αυτό.

Από τη σουίτα των 600 ευρώ τη βραδιά ο κ. Τόµσεν χαίρεται τη θέα της Ακρόπολης, µακριά από τις ενοχλητικές διαδηλώσεις της Πλατείας Συντάγµατος.


"Ο Πολ Τομσεν ξυπόλητος στην πανάκριβη σουίτα του με θέα την Ακρόπολη"
Ακόµα, όποιο και αν είναι το πρόγραµµά του, δεν υπάρχει περίπτωση να µην κατέβει στο γυµναστήριο του ξενοδοχείου προκειµένου να τρέξει από 5 έως 10 χιλιόµετρα σε έναν από τους ηλεκτρικούς διαδρόµους. Πρόκειται για µια προπόνηση που κάνουν καθηµερινά οι µαραθωνοδρόµοι, την οποία ακολουθεί απαρέγκλιτα ο ∆ανός τεχνοκράτης.


Ο κ. Τόµσεν συνοδεύεται πάντα από ένα άτοµο της προσωπικής του φρουράς και έναν άνθρωπο της ασφάλειας του «Hilton», άρτια εκπαιδευµένο στη φύλαξη υψηλών προσώπων. Παρά τα αδιάκριτα βλέµµατα, δεν ανοίγει ποτέ κουβέντα µε όσους βρίσκονται στον χώρο και αφιερώνεται στη γυµναστική του. Σπάνια, επίσης, απευθύνεται σε κάποιον από τους δύο γυµναστές του γυµναστηρίου για να του υποδείξουν τις σωστές διατάσεις.

Να σηµειώσουµε ότι τυγχάνει να είναι ιδιαίτερα παθιασµένος µε την καθαριότητα και έτσι πολλές φορές, µετά το τέλος της προπόνησής του, καθαρίζει ο ίδιος το καντράν του ηλεκτρικού διαδρόµου από τον ιδρώτα του.

Γενικά, δεν µιλάει πολύ µε το προσωπικό όταν παραγγέλνει... Ribeye medium rare (αγαπηµένο του πιάτο) και σχεδόν πάντα έχει δίπλα του τον φορητό υπολογιστή του.



Οταν τελειώνει ανεβαίνει στη σουίτα του 11ου ορόφου, αφού η διαµονή του έχει αναβαθµιστεί, µετά τον πρώτο χρόνο παραµονής του στο ξενοδοχείο, όταν έµενε στον 9ο όροφο.

Ο κ. Τόµσεν είναι ευγενικός µε όλα τα πρόσωπα-κλειδιά που του εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στο ξενοδοχείο, κάποιους από τους οποίους µάλιστα αποκαλεί µε τα µικρά τους ονόµατα. Απολαµβάνει πάντα ένα καλό πρωινό, συνήθως στο «Βυζαντινόν», το οποίο διαθέτει πλούσιο µπουφέ (κατεβαίνει σχεδόν τελευταίος), ενώ κάποιες φορές που βιάζεται το παραγγέλνει στο executive lounge.



 Πλήρης φορολογική ασυλία

Το απίστευτο στην περίπτωση των µελών της τρόικας, αλλά και της Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενµπαχ είναι ότι απολαµβάνουν πλήρη φορολογική ασυλία. Η κυβέρνηση, µε µια φωτογραφική διάταξη στο Πολυνοµοσχέδιο που κατέθεσε τον Ιούλιο, παρέχει φορολογική ατέλεια στους 22 µόνιµα εγκατεστηµένους στην Ελλάδα υψηλόβαθµους και χαµηλόβαθµους υπαλλήλους, αλλά και στα απλά µέλη των κλιµακίων της τρόικας. Το ίδιο ισχύει για τους 28 µόνιµα εγκατεστηµένους στις ελληνικές δηµόσιες υπηρεσίες εµπειρογνώµονες της Task Force. Η διάταξη προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα λογοδοτούν στις ελληνικές Αρχές για οποιεσδήποτε αγορές περιουσιακών στοιχείων µεγάλης αξίας πραγµατοποιούν στην Ελλάδα, καθώς απαλλάσσονται από τα τεκµήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» της ελληνικής φορολογικής νοµοθεσίας.  Παρά τις αντιδράσεις και τον θόρυβο από την αξιωµατική αντιπολίτευση, που κατέθεσε και ερώτηση στη Βουλή, η διάταξη πέρασε και έτσι τα συγκεκριµένα στελέχη δεν δίνουν λόγο σε κανέναν για τις εµπορικές συναλλαγές τους στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 30 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος, οι ρυθµίσεις των άρθρων 31-34 του ίδιου Κώδικα, οι οποίες αφορούν τον προσδιορισµό των εισοδηµάτων µε βάση τα τεκµήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δεν ισχύουν για «κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε θεσµικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή ∆ιεθνούς Οργανισµού που έχει εγκατασταθεί βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία εφαρµόζει η Ελλάδα». Η διάταξη αφορά όλα τα µόνιµα εγκατεστηµένα στην Ελλάδα στελέχη και τους τεχνικούς εµπειρογνώµονες του ∆ΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ που απαρτίζουν τα κλιµάκια των ελεγκτών της τρόικας και λειτουργούν ως µόνιµοι τοποτηρητές των δανειστών σε υπουργεία, οργανισµούς και φορείς του ελληνικού ∆ηµοσίου, καθώς επίσης στην Τράπεζα της Ελλάδος.  Αφορά ακόµα τα µέλη της Οµάδας ∆ράσης της Κοµισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενµπαχ, που δρουν µε τα δικά τους στάνταρντ σε µια χώρα όπου παραπάνω από 1.000.000 άνεργοι καλούνται να πληρώσουν φόρους και τεκµήρια, παρόλο που δεν έχουν έσοδα.

ΠΗΓΗ