ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Εξαθλίωσης ...συνέχεια από τους ξεφτίλες της συγκυβέρνησης:Ψήφος εμπιστοσύνης (!) στο… χαράτσι!!!


00_PROTH_091113.indd
Το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ σκέφτονται να διατηρήσουν το 2014 στο οικονομικό επιτελείο. Το επιθυμεί διακαώς η τρόικα και βέβαια το χαράτσι μπορεί να «συμβάλει» στη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, που έχει υποστεί ρωγμές στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων. Οι αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ είναι πολλές και η πιθανότητα να διατηρηθεί το χαράτσι και το 2014 μαζί με τον ΦΑΠ μοιάζει μια «καλή» συμβιβαστική λύση.
Υποτίθεται ότι ως χθες υπήρχε η προθεσμία για να κατατεθεί το νέο σχέδιο για τον φόρο ακινήτων, το οποίο δεν κατατέθηκε. 
Στη συνάντησή της με τον Γ. Στουρνάρα η τρόικα επισήμανε να εμφανιστεί το ταχύτερο το νέο πλαίσιο και να είναι αξιόπιστο. Διαφορετικά, όπως έχουν πει οι τροϊκανοί και από παλαιότερες επισκέψεις, θα πρέπει να παραμείνει το χαράτσι που αποστέλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Τη διατήρηση του ισχύοντος φόρου (με κάποιες ελαφρές παραλλαγές) πρότειναν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα το αποδέχονταν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι το στήριξαν και τους πρώτους καιρούς που επιβλήθηκε.
Η τρόικα ήταν πάντα υπέρ της διατήρησης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς ήταν ίσως ο πιο πετυχημένος εισπρακτικά φόρος που επιβλήθηκε. Μάλιστα έχει φροντίσει να γραφτεί στο μνημόνιο ότι θα παραμείνει το χαράτσι εφόσον δεν εξασφαλιστεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός για την είσπραξη των εσόδων από το φόρο ακινήτων.
Στο Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα υπογραμμίζεται ότι, εφόσον διαπιστωθεί πως δεν είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου φόρου, τότε θα επεκτείνεται η ισχύς ήδη θεσμοθετημένων μέτρων. Πρόκειται για διατύπωση που παραπέμπει ευθέως σε διατήρηση του χαρατσιού και για το 2014.
Η παράταση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα σημάνει όμως και επιβολή του ΦΑΠ για το 2014. Εάν επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ, μειωμένο κατά 15% (όπως ισχύει φέτος), θα απαιτηθεί και νέος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (το 2014) για να εισπραχθούν τα αναγκαία έσοδα.
Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών του ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013 είναι πλέον προφανές ότι οι Ελληνες πολίτες θα συνθλιβούν από αλλεπάλληλες υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους!
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου