Μπορεί ο κλάδος ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας να αντιμετωπίζει
προβλήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και πολλά καταστήματα να βάζουν
λουκέτο λόγω της μεταφοράς της παραγωγής στην Κίνα, αλλά η κατάσταση
φαίνεται ότι πρόκειται να αλλάξει. Αρκετές μεγάλες εταιρείες ένδυσης
στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους
να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δηλαδή να κατασκευάζουν ένα κομμάτι
της παραγωγής τους στη χώρα τους.
Σύμφωνα με έρευνες, ένα 48% των αμερικανικών εταιρειών ένδυσης με τζίρο
άνω των 10 εκατ. δολαρίων έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να
μεταφέρουν την παραγωγή στη χώρα τους, στην πατρίδα τους, όπως οι
Abercrombie, Levi's, Brooks Brothers. Και στην Ευρώπη παρατηρείται μια
αντίστοιχη τάση επαναπατρισμού, αφού το 15% της παραγωγής του εξωτερικού
επέστρεψε στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, σύμφωνα με στοιχεία της
Ισπανικής Ομοσπονδίας Ενδυμάτων (Fedecom).
Αυτή η πρόθεση επιστροφής της παραγωγής σε Αμερική και Ευρώπη προκύπτει από το γεγονός ότι η αύξηση μισθών, η ανατίμηση του νομίσματος στην Κίνα, τα έξοδα μεταφοράς κ.ά. δεν καθιστούν πλέον την Κίνα τόσο δημοφιλή για επενδύσεις όπως αυτές σε παραγωγικές μονάδες. Βέβαια, αυτό δεν πρόκειται να γίνει αμέσως και τουλάχιστον όχι σε μεγάλο βαθμό έτσι ώστε οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές βιομηχανίες ένδυσης να εγκαταλείψουν την Κίνα τελείως. Πάντως, πολλές εταιρείες ένδυσης έχουν βρει στην Ασία άλλους προορισμούς για παραγωγή, πιο οικονομικούς, όπως το Βιετνάμ και το Μπανγκλαντές.
Οσον αφορά την Ελλάδα και τις εταιρείες ένδυσης, η παραγωγή ρούχων στη χώρα μας έχει ήδη σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια και στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιείται στην Ασία και στα Βαλκάνια. Οπως ανέφερε ο κ. Ιωάννης Κρασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Luna, ελληνικής εταιρείας εσωρούχων και μαγιό, η παραγωγή των οποίων γίνεται στο Βιετνάμ, στην Κίνα και στην Ιταλία και εξάγει το 50% των προϊόντων της, έχει παρατηρηθεί μια τάση για τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες ένδυσης να επιστρέψουν ένα μικρό μέρος της παραγωγής στις χώρες τους. Στην Ελλάδα όμως, συνεχίζει ο ίδιος, είναι δύσκολο να συμβεί κάτι αντίστοιχο, καθώς η αποβιομηχανοποίηση της χώρας δεν ελκύει κανέναν.
Η πρόθεση επαναπατρισμού βιομηχανιών στην Αμερική δεν αφορά μόνον τον κλάδο της ένδυσης. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Boston Consulting Group, πολλοί κλάδοι της αμερικανικής βιομηχανίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν ένα κομμάτι της παραγωγής τους στην Αμερική, όπως ηλεκτρονικά, έπιπλα, πλαστικά, κομπιούτερ κ.ά. Αν συμβεί αυτό, αναφέρει η ίδια έρευνα, μπορεί να δημιουργηθούν δύο με τρία εκατ. θέσεις εργασίας στην Αμερική και να προστεθούν περί τα 100 δισ. δολ. στην αμερικανική οικονομία ετησίως. Ως το 2015, η BCG εκτιμά ότι το εργασιακό κόστος για προϊόντα παραγωγής στην Κίνα θα είναι μόνο 10%-15% φθηνότερο σε σχέση με την Αμερική, ποσοστό το οποίο επιτρέπει την επιστροφή παραγωγής στη χώρα. Επίσης, έρευνα του ίδιου ομίλου επισημαίνει ότι το 80% των αμερικανών καταναλωτών δήλωσαν ότι θα έδιναν περισσότερα χρήματα προκειμένου να αγοράσουν ένα αμερικανικό προϊόν (ρούχα, έπιπλα, οικιακά είδη κ.ά.) παρά ένα κινεζικό που θα είναι πιο φθηνό.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου