ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Το Ειρηνοδικείο Δράμας διέγραψε χρέος δανειολήπτη 560.000 ευρώ


Δελτίο Τύπου του Δικηγορικού Γραφείου του κ. Δημήτριου Α. Λυρίτση αναφορικά με δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Δράμας με την οποία διαγράφονται οφειλές 560.000 ευρώ συνταξιούχου δανειολήπτη.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.


ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΔΙΕΓΡΑΨΕ 560.00 ΕΥΡΩ ΧΡΕΟΣ.

Το Δικηγορικό μας Γραφείο είχε την τιμή στο παρελθόν να εκπροσωπήσει τον οφειλέτη - δανειολήπτη στην υπόθεση για την οποία εκδόθηκε η πρώτη πανελλαδικά θετική απόφαση, που αφορά τον νόμο Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών (βλ. υπ΄ αριθ.15/φ1/2011 απόφαση Ειρηνοδικείου Αθηνών), με την οποία ενέταξε τον αιτούντα δανειολήπτη στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου, απαλλάσσοντας τον από την υποχρέωση καταβολής στις Τράπεζες ενός υπέρογκου ποσού για τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Λίαν προσφάτως, σημειώθηκε άλλη μια σημαντική δικαστική επιτυχία από το γραφείο μας, αφού εκδόθηκε η υπ΄ αριθ. 81/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Δράμας με την οποία ρυθμίζονται οι οφειλές του αιτούντος οφειλέτη προς τις τράπεζες με την υποχρέωση καταβολής μηνιαίως του ποσού των 110 ευρώ για 4 χρόνια και απαλλαγή από το υπόλοιπο του χρέους του που ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των 566.140,91 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο αιτών – συνταξιούχος σήμερα, είχε αναλάβει κατά το παρελθόν από διάφορα τραπεζικά ιδρύματα δάνεια που το υπόλοιπο τους ανέρχονταν κατά την άσκηση της αιτήσεως ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου σε 566.140,91 ευρώ. Τα δάνεια αφορούσαν εν μέρει τη χρηματοδότηση της δραστηριότητας του (εκμετάλλευση υπεραστικού λεωφορείου - ΚΤΕΛ), πλην, όμως, ο οφειλέτης λόγω της οικονομικής κρίσης, της σημαντικής μείωσης των μερισμάτων – κερδών του, της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των ληστρικών επιτοκίων της τράπεζας, αναγκάστηκε να διακόψει τη δραστηριότητα του.

Το δικαστήριο αναγνωρίζοντας την ανυπαίτια περιέλευση του σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, του επιδίκασε την καταβολή μηνιαίας δόσης προς τους πιστωτές του 110 ευρώ επί 4 χρόνια, ήτοι 110 ευρώ χ 48 μήνες = 5.280 ευρώ και απαλλαγή από το υπόλοιπο του χρέους του, δηλ. ποσού (566.140,91 – 5.280) = 560.860,91 ευρώ.

Το Ειρηνοδικείο Δράμας, λοιπόν, διέγραψε από το χρέος υπερχρεωμένου οφειλέτη το ιλιγγιώδες ποσό των 560.860,91 ευρώ. Δηλαδή, διέγραψε το 99% του συνολικού του χρέους προς τις τράπεζες.

Πάντως, τόσο η ως άνω απόφαση καθώς και πλήθος άλλων θετικών δικαστικών αποφάσεων ανά τη χώρα, αποτελούν πηγή αισιοδοξίας στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, συμμορφούμενες πλήρως με τον σκοπό του Νόμου που είναι η εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας. Αποτελούν, όμως, και μια ηχηρή απάντηση σε όλους εκείνους που το τελευταίο διάστημα επικρίνουν με σφοδρότητα το Ν. 3869/2010 και τα θετικά του αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο.

Η ως άνω απόφαση καταδεικνύει για άλλη μια φορά στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ότι και πρέπει και μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης αλλά και απόλυτης επίγνωσης του ρόλου τους, συμβάλλουν με τις δικαστικές τους αποφάσεις στην ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στην γρηγορότερη δυνατή επιστροφή και ενεργή συμμετοχή τους στη κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.



Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2013

Μετά τιμής

Δημήτριος Α. Λυρίτσης
Δικηγόρος Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου