ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

‘Τα έπιασε’ η Άγκελα Μέρκελ προεκλογικά από τη BMW;

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει στη Γερμανία η αποκάλυψη για φερόμενο ως χρηματισμό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, για να πετύχουν τη σκληρή γερμανική στάση και το μπλοκάρισμα της υιοθέτησης σκληρότερων όρων για τις εκπομπές των αυτοκινήτων για το διάστημα μέχρι το 2020, τέσσερις μέρες αργότερα στην ΕΕ, αφού η BMW φέρεται να υστερεί στο συγκεκριμένο θέμα έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού…

Πρόκειται για τη χορηγία ύψους 690.000 ευρώ που έγινε από τρεις εκ των μεγαλυτέρων μετόχων της παγκοσμίου φήμης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, τη Johanna Quandt και τα δυο της παιδιά, Stefan Quandt και Susanne Klatten (βλ. φωτο), με το κάθε πρόσωπο να «σπρώχνουν» στο κόμμα από 230.000 ευρώ. Τα χρήματα δόθηκαν στις 9 Οκτωβρίου και κοινοποιήθηκαν εντός της προθεσμίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, χθες Τρίτη.

Οι «ευεργέτες» των Χριστιανοδημοκρατών υποστηρίζουν ότι είχαν πάρει την απόφαση για τη χορηγία από τις αρχές του έτους, όμως καθυστέρησαν «για να μην επηρεαστούν οι γερμανικές εκλογές». Το τι σημαίνει αυτό φαίνεται από τον σάλο που έχει ξεσπάσει στη Γερμανία. Η υπόθεση ίσως περιπλέξει και τις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης, αφού τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) όσο και οι Πράσινοι, υποτίθεται ότι έχουν μια παραπάνω ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα…
Ο αντίλογος είναι ότι η συγκεκριμένη οικογένεια με έδρα τη συντηρητική και πάμπλουτη Βαυαρία, είναι παραδοσιακός υποστηρικτής του CDU, οπότε δεν πρόκειται για μια «στοχευμένη» χορηγία για να «ρυθμιστεί» η γερμανική πολιτική στο προαναφερθέν θέμα. Στις περασμένες εκλογές είχαν δωρίσει το ποσό των 450.000 ευρώ.
Άλλος αντίλογος θα μπορούσε να είναι, ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν θα έκανε κάτι που θα έβλαπτε μια κορυφαία εθνική αυτοκινητοβιομηχανία. Τόσο απλά. Και η Γερμανία γνωρίζει, ότι ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να πληγούν εταιρίες που συνεισφέρουν στο γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου