ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Μπαρόζο:«Τα κράτη θα θυσιάσουν εθνική κυριαρχία»



«Πριν από την κρίση, η Ισπανία έκανε διπλάσιες εξαγωγές στην Πορτογαλία από ό,τι σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μαζί. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξάγει περισσότερο στην Ιρλανδία από ό,τι σε όλες τις χώρες της BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα)» σημείωσε ο Μανουέλ Μπαρόζο.
Επαναλαμβάνοντας την επιθυμία του για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο Μπαρόζο δήλωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε επωμιστεί σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να συνοδεύονται από μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.»
«Η ευθύνη και η αλληλεγγύη είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Για αυτό έχω αγωνιστεί. Για μεταρρυθμίσεις και αλληλεγγύη. Παρά τις επικρίσεις, και παρά τις αδυναμίες της, η Ευρώπη αποδείχθηκε άγκυρα σταθερότητας και συνοχής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» πρόσθεσε ο ίδιος.

Καλώντας τα κράτη - μέλη να αναγνωρίσουν ότι η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει ένα νέο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τα ευρωπαϊκά έθνη θα πρέπει να μιλούν συλλογικά για να επιτύχουν πραγματική επιρροή στη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πόλο στο διεθνές πολυπολικό σύστημα του μέλλοντος
«Η ισχύς αυτή τη στιγμή μετατοπίζεται όχι μόνο μεταξύ των κρατών, αλλά πέρα και πάνω από τα κράτη. Η διεθνοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, για παράδειγμα, δείχνει ότι μόνο υπερεθνική ρύθμιση μέσω της ΕΕ μπορεί να αποκαταστήσει τη πραγματική εξουσία λήψης αποφάσεων για τους ευρωπαίους πολίτες. Το κλειδί για να ανταλλάξουν εθνική κυριαρχία είναι για πραγματική επιρροή» υπογράμμισε.
Ο Μπαρόζο τόνισε επίσης ότι οι φόβοι ορισμένων επενδυτών περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης εξασθενούν, αναγνώρισε ωστόσο πως η κατάσταση στην Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει «δύσκολη», ιδίως εξαιτίας των προβλέψεων για αύξηση της ανεργίας το 2013.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου