ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία των αγροτών


Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών αναμένονται στο φορολογικό νομοσχέδιο τη στιγμή που εντείνονται οι συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι μικροκαλλιεργητές από την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων, καθώς κάτι αντίστοιχο «μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις ή αδικίες» ενώ εξετάζεται η περίπτωση ο φόρος να επιβληθεί ανά αγροτεμάχιο.
Κατά τη δεύτερη περίπτωση,
 την οποία υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.&.Τ., θα θεσπιστεί ένα όριο μεγέθους το οποίο υπολογίζεται γύρω στα 30 στρέμματα, με την πρόταση του υπουργείου να αναφέρει τη μη-φορολόγησή για την κατοχή μικρότερων εκτάσεων.
Το υπουργείο επίσης προτείνει να μην φορολογηθούν οριζόντια τα αγροτεμάχια με βάση την αντικειμενική αξία, καθώς δημιουργείται μια σειρά ζητημάτων εφόσον σε κάποιες περιοχές είναι πολύ υψηλή λόγω εμπορικής ή τουριστικής αξίας και σε άλλες κοντινές είναι χαμηλή, τη στιγμή που τα έσοδα από τα αγροτικά προϊόντα είναι τα ίδια, αλλά να αντιμετωπίζεται το έδαφος σαν συντελεστής παραγωγής.
Συγκεκριμένα στο οικονομικό επιτελείο έχει τεθεί το ερώτημα του πώς θα φορολογούνται οι άγονες εκτάσεις, με κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν την άποψη πως δεν πρέπει οι εν λόγω εκτάσεις να φορολογηθούν με βάση την προοπτική αξιοποίησης τους και την ενδεχόμενη υπεραξία τους, αλλά να εξεταστούν ποιοι και πόσοι κάτοχοι εκμεταλλεύονται τις εκτάσεις του ως επιχειρηματίες και να υπολογιστεί ο τζίρος τους κι αντιστοίχως να φορολογηθούν. Δηλαδή, να φορολογηθεί εφόσον διατηρείται η καλλιέργεια, ανεξάρτητα από το που πηγάζει η αξιοποίηση της γης και να μην ενσωματωθεί στην αντικειμενική αξία.
Το αίτημα του ΥΠ.Α.Α.&.Τ. εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο από την πλευρά τους, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός,Γιώργος Μαυραγάνης, αν κι έχουν δεσμευθεί να εξετάσουν τις εναλλακτικές προτάσεις, υπογραμμίζουν ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.
Κύκλοι του ΥΠ.Α.Α.&.Τ. αναφέρουν πως έχει ζητηθεί και σχετική βοήθεια από τον πρωθυπουργό, ενόψει της νέας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας για τα εναπομείναντα ανοιχτά ζητήματα επί του φορολογικού νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του νέου Μνημονίου, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί το αργότερο μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου προς ψήφιση στη Βουλή.
http://www.paraskhnio.gr/2012/12/03/%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%BA%CE%B5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου