ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Καρέ καρέ η επιδρομή της «Δ» στην Χίο


Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την σημερινή αιφνιδιαστική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Χίου και πιο συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του νησιού αποδεσμεύτηκαν από το ΓΕΕΘΑ.
Image

Image
Ως γνωστό η σημερινή αιφνιδιαστική άσκηση περιελάμβανε την άμεση αερομεταφορά με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 τμήματος της περίφημης δύναμης "Δ", της Διακλαδικής Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων που αποτελείται από τις ειδικές μονάδες Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του νησιού με σκοπό την κατάληψη του.
Image
Image
Η αεροαπόβαση των ειδικών δυνάμεων προσομοίωνε αιφνιδιαστική εχθρική ενέργεια η οποία αποσκοπούσε στην κατάληψη του αεροδρομίου και την μετέπειτα μεταφορά ενισχύσεων για την εξ εφόδου κατάληψη σημαντικών για την άμυνα και την διοίκηση υποδομών του νησιού.
Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο της Χίου απέχει μόλις 4 χλμ από το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού ουσιαστικά μερικά εκατοντάδες μέτρα από τις τελευταίες οικίες της πόλης.
Image
Image
Από την άλλη πλευρά ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ ήθελε να δοκιμάσει την αντίδραση της μονάδας που είναι υπεύθυνη για την προστασία του αεροδρομίου καθώς και των μηχανοκίνητων δυνάμεων άμεσης αντίδρασης της 96 ΑΔΤΕ.
Image
Image
Η διπλή αυτή άσκηση  αποτέλεσε μία καινοτομία της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας αφού στο παρελθόν δεν έχει υλοποιηθεί άσκηση σαν και αυτή και σε τέτοια κλίμακα.
Σε ένα ποσοστό η επιχείρηση αυτή θυμίζει τις ανάλογες επιχειρήσεις που είχαν πραγματοποιήσει οι Ισραηλινοί στο Έντενμπε οι Βρετανοί στο Pebble κατά την διάρκεια του πολέμου στις νήσους Falkands  αλλά και την ακυρωθείσα επιχείρηση Mikado επίσης στον ίδιο πόλεμο.  Είναι σίγουρο ότι ο Έλληνας αρχιστράτηγος και οι διοικητές της δύναμης Δ και της 96 ΑΔΤΕ κατέληξαν σε αρκετά συμπεράσματα τα οποία θα βελτιώσουν τόσο την απόδοση των επιτιθέμενων τμημάτων όσο και της  96 ΑΔΤΕ
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου