ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ένας στους δύο με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής και ανασφάλιστος


Εργασία: Ένας στους δύο με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής και ανασφάλιστος : Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται συνεχώς  σε οικονομικά στοιχεία. Αυτή τη φορά  στον  πολύπαθο τομέα της εργασίας. Μείωση των προσλήψεων, κατακόρυφη άνοδος
Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται συνεχώς  σε οικονομικά στοιχεία. Αυτή τη φορά  στον  πολύπαθο τομέα της εργασίας.
 
Μείωση των προσλήψεων, κατακόρυφη άνοδος των ελαστικών σχέσεων εργασίας  και μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα  είναι  τα στοιχεία του α’ τετραμήνου του 2012, σύμφωνα με το  Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Περίπου ο ένας στους δύο εργαζομένους εργάζεται με σχέση μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης και ο ένας στους τρεις είναι ανασφάλιστος.

Αναλυτικά,κατά 10,98% μειώθηκαν οι νέες προσλήψεις,το πρώτο τετράμηνο  του έτους ενώ το  12,77% αγγίζει η μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης.

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης κινούνται στο 54% με το ποσοστό των συμβάσεων μερικής( και εκ περιτροπής ) απασχόλησης στις νέες προσλήψεις να αντιστοιχεί πλέον στο 46% του συνόλου των συμβάσεων.

Παράλληλα αυξάνονται κατά 43,6% (σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2011) και οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε ελαστικές μορφές εργασίας .

Συγκεκριμένα η αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών που μετατράπηκαν στη διάρκεια  4 μηνών  είναι αυξημένες κατά 47,24% όσον αφορά τη μερική απασχόληση, 6,67% για την εκ περιτροπής απασχόληση, κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και 169,36% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη!

Τέλος, άνοδο καταγράφει  και η τάση της αδήλωτης εργασίας η οποία βρίσκεται στο 36,3% στο α’ τετράμηνο του έτους από 28,9% το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου