ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Βενιζέλος και Σαχινίδης διέλυσαν το ΣΔΟΕ… Συνέντευξη και ντοκουμέντα σοκ!


 
Μόνο ως θετικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο απολογισμός του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας, κ. Φίλιππου Σαχινίδη, σε ό, τι αφορά στο «στοίχημα» της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών της φορολογικής διοίκησης.
Οι ενυπόγραφες καταγγελίες-αναφορές που δημοσιεύει η zougla.gr καθώς και η αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στοzougla radio και την εκπομπή Cosa Nostra ο πρώην επικεφαλής της επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε., κ. Κώστας Παπαγεωργίου, καταδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που απέχει παρασάγγας από τα «παχιά πολιτικά λόγια» περί προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, αφού παρουσιάζει τη διάλυση που επιχειρήθηκε στον μοναδικό ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος ασχολείται με τα οικονομικά σκάνδαλα που ζημίωσαν την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου.
Πρόκειται για τη Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του Σ.Δ.Ο.Ε., η οποία μέσα σε έναν χρόνο..... αποψιλώθηκε, καθώς -επί ημερών των κ.κ. Βενιζέλου και Σαχινίδη- απομακρύνθηκε το 60% του προσωπικού. Η εν λόγω διεύθυνση είναι εκείνη που συνεργάζεται στενά με τις εισαγγελικές Αρχές για τη διεκπεραίωση υποθέσεων μείζονος σημασίας, όπως είναι αυτές των υποβρυχίων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, των στημένων αγώνων, του Άκη Τσοχατζόπουλου και πολλές άλλες. Ο απώτερος σκοπός της αποδυνάμωσής της τίθεται στην κριτική σκέψη των αναγνωστών.
Ο κ. Παπαγεωργίου, πάντως, έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης, η οποία πρέπει να κριθεί από τον κόσμο. «Ξεκινήσαμε με 104 οργανικές θέσεις. Οι υπάλληλοι ήταν γύρω στους 90 με 95, ενώ η αποδόμηση ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο. Αυτή τη στιγμή η Διεύθυνση καλείται να χειριστεί γύρω στις 2.000 υποθέσεις με ελάχιστο προσωπικό» ανέφερε.
Έμειναν 10 «ενεργοί» υπάλληλοι!
Για την περίπτωση της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων, τη «ναυαρχίδα» του Σ.Δ.Ο.Ε., οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και αποδεικνύουν ότι ορισμένοι, μάλλον, δεν επιθυμούν ή δεν επιθυμούσαν να «μπει το μαχαίρι στο κόκαλο». Από τους 95 υπαλλήλους, σήμερα έχουν απομείνει μόλις 40, εκ των οποίων οι 15 αναμένεται να μετατεθούν το προσεχές διάστημα και άλλοι 15 δεν απασχολούνται με τη διερεύνηση των οικονομικών σκανδάλων, αλλά προσφέρουν γραμματειακή υποστήριξη.
Ουσιαστικά, λοιπόν, μόλις 10 (!) υπάλληλοι καλούνται να φέρουν σε πέρας περί τις 2.000, ιδιαίτερα πολύπλοκες, υποθέσεις. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι έρευνες που πραγματοποιούνται με σκοπό τον εντοπισμό των πολιτικών προσώπων που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων με εικονικά τιμολόγια και των σκανδάλων που αφορούν στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η αναφορά-κόλαφος
Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει το γεγονός ότι η απόπειρα διάλυσης της νευραλγικής υπηρεσίας έχει καταγγελθεί εδώ και μήνες μέσω επτά αναφορών που έχουν κοινοποιηθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στον διάδοχό του, κ. Φίλιππο Σαχινίδη, αλλά και στον ειδικό γραμματέα του Σ.Δ.Ο.Ε., κ. Ιωάννη Διώτη.
Μία από τις αναφορές εστάλη τον περασμένο Ιούνιο και αποκάλυπτε το μέγεθος του προβλήματος. Τα κομβικά σημεία στα οποία εστίαζε το απόρρητο έγγραφο είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που υπηρετούσαν και ο όγκος δουλειάς τον οποίο έπρεπε να αποπερατώσουν.
«Στο τμήμα υπηρετούν σήμερα 10 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι έξι εφοριακοί και οι τέσσερις τελωνιακοί. Με την επισήμανση ότι και οι 10 είναι άριστοι υπάλληλοι από πλευράς ήθους, ακεραιότητας και εντιμότητας, οι νεότεροι αυτών σε ηλικία και στη θητεία τους στην υπηρεσία, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι, έχουν ανάγκη μεγαλύτερου χρόνου για τη διεκπεραίωση των ερευνών στις υποθέσεις που τους ανατίθενται» επεσήμανε και συνέχιζε λίγο πιο κάτω: «Σήμερα εκκρεμούν για περαιτέρω έρευνα, επεξεργασία και τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων 288 υποθέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται: μία υπόθεση διακίνησης, 259 επεξεργασίας, 19 έρευνας και εννέα εισαγγελικές παραγγελίες».
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι, όπως επισημαίνεται και στην αναφορά, ορισμένοι υπάλληλοι της υπηρεσίας, όπως ο κ. Κωνσταντίνος Βαλαβάνης, βρέθηκαν να χειρίζονται μέχρι και 121 υποθέσεις ταυτόχρονα! Σε ό, τι αφορά στους υπόλοιπους, ο κ. Χαράλαμπος Αθανασόπουλος (συνέταξε το δεύτερο πόρισμα για την υπόθεση των υποβρυχίων) χειρίζεται 66 υποθέσεις, ο κ. Αιμίλιος Αντωνάκης 37, η κυρία Παντελεούσα Χελιώτου 25, ο κ. Κωνσταντίνος Φτούλης 13 υποθέσεις και ο κ. Στέλιος Παπαδάκης 10…
Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με την εσωτερική αλληλογραφία του Σ.Δ.Ο.Ε., ο αριθμός των υποθέσεων έκτοτε αυξήθηκε. Η αναφορά κατέληξε ως εξής: «… καθίσταται εμφανής η δυσλειτουργία του τμήματος, όσον αφορά το χρόνο διεκπεραίωσης των προαναφερόμενων υποθέσεων, ο οποίος μάλιστα στις υποθέσεις των εισαγγελικών παραγγελιών τείνει να διαμορφώνεται σε βρόγχο».
Παπαγεωργίου: «Θέμα πολιτικής βούλησης»
Ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων, κ. Κώστας Παπαγεωργίου, παρενέβη για πρώτη φορά δημόσια και σχολίασε την κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στην Υπηρεσία. Για λόγους ευγενείας, προφανώς, δεν θέλησε να συνδέσει την αιφνίδια παραίτησή του (προ τριμήνου) με τα προσχώματα που κάποιοι έβαλαν στο έργο του.
Οι φράσεις του «όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης» και «είναι οξύμωρο το γεγονός ότι μας ζητήθηκε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ανάλογης υπηρεσίας στη Λιθουανία και τη Ρουμανία και στην Ελλάδα την εγκατέλειψαν» είναι χαρακτηριστικές και τα λένε όλα…
Δείτε τη συνέντευξη του κ. Παπαγεωργίου πατώντας εδώ
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου