Η δουλεία είναι παράνομη σε όλες τις χώρες του κόσμου, κι όμως από το 2006 υπάρχουν περίπου 28,4 εκατ. σκλάβοι παγκοσμίως.
Το 2007, οι δουλέμποροι «κέρδισαν» περί τα 32 δις δολάρια, δηλαδή πολλά περισσότερα από τα κέρδη της Nike, της Google και των Starbucks μαζί την ίδια χρονιά.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους σκλάβους είναι υπό το καθεστώς δουλείας χρέους, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 18,1 εκατομμύρια. Άλλα 7,6 εκατομμύρια σκλάβων βρίσκονται σε καταναγκαστική εργασία, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Κονγκό και των ορυχείων διαμαντιών, ενώ διακινούνται τουλάχιστον 2,7 εκατομμύρια σκλάβοι.
Η παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση είναι μία από τις πιο συνήθης μορφές δουλείας. Τα θύματα είτε πωλούνται από την οικογένειά τους εξαιτίας της φτώχειας, είτε εξαπατώνται με το πρόσχημα της εργασίας ή άλλης δελεαστικής προσφοράς.
Υπάρχουν και άλλες τακτικές όμως, με σκοπό την εξαπάτηση αυτών των ατόμων, όπως οι απειλές, η απάτη, η προσφορά γάμου, ακόμα και η απαγωγή. Όταν το σχέδιο αποκαλύπτεται, οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιάζονται επανειλημμένως και ναρκώνονται ώστε να δείχνουν υπακοή.
Αντίθετα με άλλα παγκόσμια θέματα, όμως, αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόβλημα μόνο των υπανάπτυκτων χωρών. Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, περίπου 800.000 με 1,8 εκατομμύρια άτομα διακινούνται παράνομα στις ΗΠΑ. Είναι ένα γεγονός που γίνεται εντός των αμερικανικών συνόρων και φανερά. Το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και το 50% παιδιά.
Επιπλέον, επειδή η δουλεία κυριαρχεί περισσότερο στη χειρωνακτική εργασία, σχεδόν κάθε προϊόν που τίθεται προς πώληση στις ΗΠΑ παράγεται κατά κάποιο τρόπο από σκλάβους. Πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας παράγονται εν μέρει χάρη στη δουλεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου