ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Στο Στε προσφεύγουν οι γιατροί για τα φάρμακα-δολοφόνους

Παράνομη, αντισυνταγματική, επικίνδυνη για την υγεία των Ελλήνων πολιτών και προσβλητική για το ιατρικό λειτούργημα είναι η ρύθμιση της κυβέρνησης Παπαδήμου για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.


Αυτό τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στην προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της παράλογης υπουργικής απόφασης.
Στην προσφυγή τους, οι γιατροί των Αθηνών επισημαίνουν μεταξύ άλλων:
- Η επίμαχη ρύθμιση παραγνωρίζει τη βασική αρχή της επιστήμης του Ιπποκράτη, ότι στην ιατρική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς.
- Αγνοείται το γεγονός ότι η συνταγογράφηση αποτελεί μια αμιγώς ιατρική πράξη, η διενέργεια της οποίας προαπαιτεί την επιστημονική κρίση του θεράποντος ιατρού, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό, τις παθήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ίδιου του ασθενούς, τα άλλα φάρμακα που πιθανά λαμβάνει και τις αλληλεπιδράσεις τους.
- Οι γιατροί εξαναγκάζονται να ασκούν το λειτούργημά τους όχι σύμφωνα με τα ιατρικά-επιστημονικά κριτήρια, αλλά...
...με αμιγώς οικονομικούς-ταμειακής σκοπιμότητας κανόνες, χωρίς μάλιστα οποιοδήποτε δικαίωμα επιλογής. Αντιμετωπίζονται, δηλαδή, σαν υπάλληλοι γραφείου.
- Παρότι ο νόμος το επιβάλλει, η συγκεκριμένη ρύθμιση θεσμοθετήθηκε χωρίς να προηγηθούν γνωμοδοτήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του επιστημονικού συμβουλίου εγκρίσεων του ΕΟΦ και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).
- Ούτε καν το υπουργείο Υγείας δεν επικαλείται διεθνείς επιστημονικές μελέτες από τις οποίες να αποδεικνύεται ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Με άλλα λόγια, η προσφυγή του ΙΣΑ είναι κόλαφος για την παράλογη απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Μια απόφασης που, όπως έχουν τονίσει και άλλοι φορείς, θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες για την υγεία του Ελληνα πολίτη, αλλά και για την οικονομία της χώρας:
1. Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δε λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού. Κατά συνέπεια, όταν ο γιατρός συνταγογραφεί απλά τη δραστική ουσία και όχι συγκεκριμένο φάρμακο και ο ασθενής παίρνει το φθηνότερο της συγκεκριμένης κατηγορίας, η θεραπευτική αγωγή του είναι «περίπου» αυτή που κρίνει ως κατάλληλη ο θεράπων ιατρός. Αρα, πολύ συχνά, τα φάρμακα είτε δεν αντιμετωπίζουν την ασθένεια, είτε προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
2. Ουσιαστικά, πλέον, την υγεία τους θα έχουν μόνον όσοι διαθέτουν τα χρήματα να πληρώσουν από την τσέπη τους το συγκεκριμένο φάρμακο που απαιτείται για την περίπτωσή τους. Οι υπόλοιποι, θα παίρνουν το πάμφθηνο σκεύασμα με την ίδια δραστική, το οποίο θα παράγεται σε χώρες του Τρίτου Κόσμου (Μπαγκλαντές, Ινδία, Ισραήλ, Πακιστάν), υπό αμφίβολες ποιοτικές συνθήκες.
3. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που έχει επενδύσει στον τόπο μας και δίνει ψωμί σε 20.000 οικογένειες, παράγει ποιοτικά σκευάσματα, υπό αυστηρά standards. Όταν, όμως, η κυβέρνηση Παπαδήμου καθιστά την πάμφθηνη τιμή ως μοναδικό κριτήριο επιλογής φαρμάκου και αγνοεί πλήρως την ποιότητα, ο ελληνικός κλάδος δε μπορεί να ανταγωνιστεί τις πάμφθηνες βιομηχανίες του Τρίτου Κόσμου. Συνεπώς, τα ελληνικά εργοστάσια θα οδηγηθούν σε λουκέτο και οι εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο. Η ελληνική οικονομία, που σε αυτή την κρίσιμη εποχή έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από έσοδα, θα χάσει τεράστια ποσά από τη φορολογία των επιχειρήσεων και των αποδοχών των εργαζομένων, ενώ θα επιβαρυνθεί και με τα χιλιάδες επιδόματα ανεργίας.
4. Αλλά ούτε η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί, αφού είναι απόλυτα αναμενόμενο ότι, μόλις οι πολυεθνικές του πάμφθηνου τριτοκοσμικού φαρμάκου απαλλαγούν από τον εγχώριο ανταγωνισμό θα εκτοξεύσουν τις τιμές στα ύψη. Δηλαδή, θα πληρώνουμε τα αμφιβόλου ποιότητας πάμφθηνα (σήμερα) σκευάσματά τους σε τιμές πολύ ακριβότερες από όσο κοστίζουν τώρα τα ποιοτικά ελληνικά.
Αξιοπερίεργο είναι, πάντως, το γεγονός ότι –την ώρα που φορείς όπως ο ΙΣΑ αντιδρούν δυναμικά (με προσφυγές και ανακοινώσεις)- απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου που, με την ασυλλόγιστη πολιτική της, εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας, από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) παρατηρείται μια περίεργη αδράνεια. Η νέα διοίκηση του ΣΦΕΕ απουσιάζει πλήρως από το προσκήνιο, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό, την ώρα που ο κλάδος απειλείται με πρωτοφανή καταστροφή.
Η προσφυγή του ΙΣΑ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την πρώτη προσφυγή κατά της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία.
Όπως υποστηρίζει ο ΙΣΑ η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης Παπαδήμου επιβάλλει τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, παραγνωρίζοντας την βασική αρχή της επιστήμης του Ιπποκράτη, ότι στην ιατρική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά ασθενείς. Η συνταγογράφηση, αναφέρει ο ΙΣΑ αποτελεί μια αμιγώς ιατρική πράξη, η διενέργεια της οποίας προαπαιτεί και προϋποθέτει την επιστημονική κρίση του θεράποντος ιατρού, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό, τις παθήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ίδιου του ασθενούς, τα άλλα φάρμακα που πιθανά λαμβάνει και τις αλληλεπιδράσεις τους.
Όμως με την υπουργική απόφαση, τονίζει ο ΙΣΑ μετατοπίζεται η ευθύνη της επιλογής του κατάλληλου φαρμάκου από τον αρμόδιο γιατρό, είτε στον φαρμακοποιό είτε στον ίδιο τον ασθενή.
«Χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος», αναφέρεται στην προσφυγή «αποκλείονται οι γιατροί από το στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας, ενώ εξαναγκάζονται να συνταγογραφούν αποκλειστικά με βάση τη δραστική ουσία σαν να πρόκειται για υπαλλήλους γραφείου». Κι όλα αυτά, συμβαίνουν, «λόγω της αδυναμίας του κράτους να ελέγξει την φαρμακευτική δαπάνη, παρά την λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».
Βάσει των παραπάνω, ο Σύλλογος τονίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει την ιατρική δεοντολογία και θίγει την επιστημονική και επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, καθώς εξαναγκάζονται να ασκούν το λειτούργημα τους όχι σύμφωνα με τα ιατρικά-επιστημονικά κριτήρια, αλλά με αμιγώς οικονομικούς-ταμειακής σκοπιμότητας κανόνες, χωρίς μάλιστα οποιοδήποτε δικαίωμα επιλογής.
Σκοπός της επίμαχης υπουργικής απόφασης, αναφέρουν οι ιατροί, είναι η εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων, αλλά πριν την έκδοσή της δεν προηγήθηκαν όπως επιβάλλει ο Ν. 1316/1983, γνωμοδοτήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του επιστημονικού συμβουλίου εγκρίσεων του ΕΟΦ και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν ούτε το υπουργείο Υγείας επικαλείται διεθνείς επιστημονικές μελέτες από τις οποίες να αποδεικνύεται ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Για τους λόγους αυτούς ο ΙΣΑ ζητά να κριθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και στους ευρωπαϊκούς νομικούς κανόνες η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας.
Ειδικότερα, ο Σύλλογος θεωρεί ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος) και του κράτους δικαίου, το άρθρο 21 του Συντάγματος που αφορά στην κρατική μέριμνα για στην υγεία, το άρθρο 4 το οποίο καθιερώνει τον κανόνα της ισότητας και το άρθρο 5 που σηματοδοτεί την επαγγελματική και επιστημονική ελευθερία. Επίσης, παραβιάζει το δικαίωμα στην υγεία που κατοχυρώνεται με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη (ο οποίος έχει κυρωθεί από τη χώρα μας με το νόμο 1426/1984), καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2001/83/ΕΚ και 2004/27/ΕΚ που αφορούν στη διακίνηση, χρήση, κ.λπ. των φαρμάκων. Στην προσφυγή τονίζεται ακόμη ότι η υπουργική απόφαση που καθιερώνει τη συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία παραβιάζει τόσο το Ν. 1316/1983 (Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας), όσο και το Ν. 1316/1983 (αρμοδιότητες Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου