ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Στέλνουν ελληνικά F-16 στην Βαλτική απέναντι σε ρωσικά Su-27 όταν κλιμακώνεται η "σύγκρουση" ΝΑΤΟ-Μόσχας για την Ουκρανία



Η κυβέρνηση των Α. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλου εμπλέκουν την Ελλάδα στη διαμάχη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52 plus να συμμετάσχουν σε Συμμαχική άσκηση στη Βαλτική. Σε μία περιοχή που τις τελευταίες ημέρες μετατρέπεται σε πεδίο διάταξης στρατιωτικών δυνάμεων από τις δύο πλευρές, «βράζει» το σίδερο στη νοτιοανατολική Ουκρανία και το Νο2 του ΝΑΤΟ Α. Βερσμπάου δηλώνει πώς «η Ρωσία είναι εχθρός μας».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην αποστολή και συμμετοχή με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52 plus της 343 Μοίρας στην πολυεθνική άσκηση που θα διεξαχθεί από 8 έως 23 Μαΐου στην περιοχή του Schleswig της βόρειας Γερμανίας, στα σύνορα με τη Δανία.
Πρόκειται για την άσκηση «JAWTEX 2014» (Joint Air Warfare Tactical Exercise) στην οποία θα συμμετάσχουν 16 συνολικά χώρες της Συμμαχίας με αεροπορικές κυρίως δυνάμεις, καθώς επίσης και δυνάμεις του Στρατού και του Ναυτικού. Ήδη, το ΝΑΤΟ αυξάνει την παρουσία πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα, ενώ ενισχύονται συνεχώς οι αεροπορικές δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία και Λετονία.
Στην άσκηση «JAWTEX 2014» αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερα από 110 μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσα τους Γερμανικά Eurofighter, F-16 των ΗΠΑ που έχουν μετασταθμεύσει στις χώρες στα σύνορα με τη Ρωσία και βέβαια τα τέσσερα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Θα ενεργοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις, αναμένεται η άφιξη στο Schleswig 4.500 ανδρών, πιθανόν να υπάρξει και συμμετοχή επιθετικών ελικοπτέρων και αντιαεροπορικών συστημάτων, ενώ βέβαιη είναι και η συμμετοχή ιπτάμενων ραντάρ Awacs. 
Όπως προβλέπει το πρόγραμμα της άσκησης, οι συμμετέχουσες στρατιωτικές δυνάμεις θα εκτελέσουν διακλαδικές επιχειρήσεις σε ενοποιημένο εναέριο, χερσαίο και ναυτικό χώρο. Από πλευράς Αεροπορίας θα υπάρξουν αποστολές COMAO και βέβαια προσβολής στόχων σε αέρα, στεριά και θάλασσα.
Πρόκειται σαφώς για μία Συμμαχική άσκηση στα σύνορα με τη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση. Και δυστυχώς για την Ελλάδα, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος κάνουν τη χώρα μέρος του προβλήματος βάζοντας ελληνικά μαχητικά F-16 απέναντι στα ρωσικά Su-27 και στην υπεροπλία της Μόσχας στην περιοχή.
Ήδη, η Ρωσία για την ίδια περίοδο έχει ανακοινώσει μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Χθες ανακοινώθηκε επίσης η συμμετοχή της νεοσυσταθείσας 15ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας με δεκάδες επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 και Ka-52 Alligator σε ασκήσεις στη Βαλτική.
Πέραν των ευθυνών της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, όταν δέχεται τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων σε τέτοιου είδους «επικίνδυνες» αποστολές.
Σίγουρα δεν θέλουν μία απάντηση από ρωσικής πλευράς σαν και αυτή που έλαβαν οι Ιάπωνες με την ανακοίνωση κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στα νησιά Σενκάκου από τη Ρωσία και την Κίνα, κόντρα στους τσαμπουκάδες του Τόκιο με τις πλάτες των ΗΠΑ.
Εκείνο δε που είναι βέβαιο, είναι πώς η Ελλάδα δεν θέλει να χάσει τους 1,3 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες που πέρυσι άφησαν 1,3 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία ξοδεύοντας κατά μέσω όρο 1.000 ο καθένας, όταν ο μέσος όρος που ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες είναι 500 ευρώ και οι Γερμανοί 600 ευρώ.
Πριν ο κ. Βενιζέλος ανοίξει το στόμα του να κάνει δηλώσεις κατά της Ρωσίας, πριν η Όλγα Κεφαλογιάννη «στήσει» τη ρωσική κυβέρνηση ακυρώνοντας την επίσκεψη της στη Μόσχα και πριν όλοι μαζί, ως κυβέρνηση, αποφασίσουν να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στη Βαλτική, καλό είναι να σκεφτούν τις επιπτώσεις στον τουρισμό και στην αγροτική οικονομία.
Η Ελλάδα εξαρτάται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, είναι ορθόδοξη χώρα, με το 80% του πληθυσμού να είναι φιλικά προσκείμενο στη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα στην Ελλάδα απ’ ότι οι Έλληνες πολιτικοί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου