ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Παγκόσμια οικονομική κρίση: Υπό κατάρρευση η οικονομία και της Αυστραλίας.


Η οικονομία της Αυστραλίας έχει φτάσει στο σημείο δίχως επιστροφή. Ο κατασκευαστικός κλάδος έχει πληγεί εντονότατα με μεγάλες μειώσεις στις πωλήσεις ακινήτων, ο τραπεζικός δανεισμός επιβραδύνεται, οι μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα αποθεματικών κεφαλαίων και ανεξόφλειτων οφειλών, οι καταναλωτές αντιμετώπιζουν μεγάλο πρόβλημα προσωπικής υπερχρέωσης και η καταναλωτική αγορά και οι πωλήσεις ολοένα και φθίνουν.

Εν συντομία, σύμφωνα και με τον οικονομικό αναλυτή Mike Shedlock, η Αυστραλία έχει ‘ξεπεράσει το σημείο δίχως επιστροφή’. 

Ο συγκεκριμένος αναλυτής σε διαδικτυακή του ανάρτηση σημειώνει ότι η εταιρία Woolworths, με τραπεζικές μετοχές υψηλότατης αξιοπιστίας (blue-chips) μόλις ανακοίνωσε το χειρότερο τρίμηνο της των 13 τελευταίων ετών.

Φαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλέον «χτυπήσει» και την Αυστραλία. Η μόνη ερώτηση που μένει να απαντηθεί είναι το πόσο άσχημη θα είναι η κρίση – και οι προοπτικές δεν φαίνονται καθόλου ευοίωνες.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε μία αναφορά σχετικά με τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές για το 2012, και η οποία δεν περιέχει καθόλου ευοίωνα στοιχεία για την οικονομία της Αυστραλίας.

Από την αρχή του 2012 είχε διαρρεύσει ότι η Αυστραλία βρίσκεται εν μέσω μίας δύσκολης οικονομικά χρονιάς έπειτα από τις αρνητικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση και την προειδοποίηση ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε μία μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από ότι στις αρχές του 2009 (Πρακτορείο Ειδήσεων Australian Associated Press, 18 Ιανουαρίου).

Ανακοίνωση τύπου της Παγκόσμιας Τράπεζας υποδείκνυε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μεγαλύτερους κινδύνους ύφεσης, καθώς τα προβλήματα χρέους της ευρωζώνης και η μειούμενη μεγέθυνση σε αρκετές νεο αναπτυσσόμενες οικονομίες φθίνους τις προοπτικές παγκόσμιας μεγέθυνσης (18 Ιανουρίου 2012).

Στην αρχή της κρίσης (2009), οι περισσότεροι σχολιαστές καθησύχαζαν τους Αυστραλούς πολίτες ότι όλα θα βούν καλώς. Η οικονομία της Αυστραλίας, η οποία βασίζεται έντονα στις εξαγωγές ορυκτών πόρων, θα μπορούσε να προστατευθεί από την απαράμιλλη οικονομική μεγέθυνση της Κίνας, η οποία μέχρι πρόσφατα αγόραζε άνθρακα και μεταλλεύματα γρηγορότερα από ότι αυτά μπορούσαν να εξορυχθούν!

Όμως, μετέπειτα το οικονομικό «μπάμ» της Κίνας μειώθηκε στις αρχές του 2009 καθώς το πρώτο κύμα της οικονομικής κρίσης έφερε την κατάρρευση των εξαγωγών της Κίνας πρός τις Η.Π.Α, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι εκείνη την περίοδο και οι παραγγελίες για ορυκτά από την Αυστραλία σταμάτησαν. Πολλά ορυχεία έκλεισαν και συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες αδιάθετων ορυκτών πόρων καταστρέφοντας τις οικονομίες πολλών πόλεων της Αυστραλίας.

Πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μαζικές απολύσεις εργαζόμενων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Αυστραλίας για το έτος 2012.

Την αρχή στον χορό των απολύσεων έκανε η συντηρητική κυβέρνηση της Βικτώριας πρίν από δυόμισι περίπου μήνες, όταν ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3.600 άτομα.

Εκτιμάται, επίσης, ότι τους επόμενους μήνες θα μείνουν άνεργοι πάνω από τέσσερις χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι στην Αυστραλία.

Επίσης αεροπορικές εταιρίες, όπως η Qantas, σχεδιάζουν μεγάλο αριθμό απολύσεων καθώς επιθυμούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από την Αυστραλία σε χώρες της Ασίας ώστε να ελαχιστοποιήσουν το μισθολογικό και να μειώσουν το λειτουργικό κόστος τους.


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/04/blog-post_1884.html#ixzz1tG0bwn3V

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου