ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ ΠΕΡΝΑ ΚΡΥΦΑ ΤΟΝ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΚΑΙ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΥΣ... ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ!

 
09/03/1904: Επιτροπή αξιωματικών, από τους Λοχαγούς του Πεζικού Αναστάσιο Παπούλα και Αλέξανδρο Κοντούλη, τον Υπολοχαγό του Πεζικού Γεώργιο Κολοκοτρώνη και τον Ανθυπολοχαγό του Πυροβολικού Παύλο Μελά, με δέκα συνοδούς, περνά τον ποταμό Αλιάκμονα και εισέρχεται στη Δυτική Μακεδονία. Σκοπός της επιτροπής, με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η επιτόπια εξέταση της κατάστασης σχετικά με τη συγκρότηση ένοπλης αμυντικής οργάνωσης στη Μακεδονία, για την αντιμετώπιση της βουλγαρικής δραστηριότητας εναντίον του εντοπίου ελληνισμού. 

Η αποστολή δεν ολοκληρωνεται και τον επόμενο Ιούλιο, του ίδιου έτους εισέρχεται ξανά στη Μακεδονία ως ζωέμπορος με το όνομα "Πέτρος Δέδες". Μετά 20ήμερη παραμονή συναντήθηκε με τον Λάμπρο Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη ανταλλάσσοντας σκέψεις για ανάληψη επιχειρήσεων και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα.

Στις 18 Αυγούστου όταν όλα ήταν έτοιμα κατά το σχέδιο ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, επικεφαλής σώματος εκ 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού και στις μικρότερες ομάδες που δρούσαν εν τω μεταξύ στη περιφέρειες Μοναστηρίου και Καστοριάς.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου