ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αυξήσεις με την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης


Σημαντική επιβάρυνση στα νοικοκυριά θα επιφέρει η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης που θα εφαρμοστεί από τον επόμενο Οκτώβριο, προκειμένου να παταχθεί η φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων, που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί σε σημαντικό ποσοστό και συγκεκριμένα πάνω από 40%, για να φθάσει στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, μία εξέλιξη που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την θέρμανση των νοικοκυριών στη χώρα μας. Ενδεικτικά, με βάση τις τρέχουσες τιμές το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπερνούσε το
1,5 ευρώ το λίτρο, την στιγμή που σήμερα διατίθεται με μέση τιμή 1,02 ευρώ/λίτρο.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, Γιάννης Ψυχογυιός, παρουσίασε την πρόταση του Συνδέσμου για το ζήτημα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής οικονομικών της Βουλής.
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΕΠΕ πρότεινε η εξίσωση να μη γίνει αποκλειστικά με αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης, έτσι ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τον επόμενο Οκτώβριο να διαμορφωθεί περίπου στο 1,3 ευρώ το λιτρό.
Παράλληλα, πρότεινε να δοθούν ειδικά επιδόματα για το πετρέλαιο θέρμανσης βάσει γεωγραφικών και εισοδηματικών κριτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΕΠΕ έχει ταχθεί υπέρ της εξίσωσης προκειμένου να καπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου