ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ντόνετσκ: Σφοδρές συγκρούσεις και άλλοι 500.000 εκτοπισμένοι


Μετά το Σλαβιάνσκ επίκεντρο πλέον των μαχών στην ανατολική Ουκρανία είναι το Ντονέτσκ. Στην πόλη αυτή έχουν υποχωρήσει προς ανασύνταξη και οι ηττημένες στο Σλαβιάνσκ φιλορωσικές δυνάμεις. Οι ουκρανικές δυνάμεις, με την σειρά τους, επιχειρούν να περικυκλώσουν την πόλη, έχοντας κατορθώσει να καταλάβουν το αεροδρόμιο της πόλης.

Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε και την πόλη Σιβέρσκ, που κρατούσαν από τον Απρίλιο οι φιλωρώσοι αυτονομιστές. Ο ηγέτης των αυτονομιστών δυνάμεωνΙγκόρ Στρελκόφ, ορκίστηκε να υπερασπίσει το Ντονέτσκ και να αποτρέψει το αποκλεισμό του από ανατολικά-νοτιοανατολικά, τον οποίο επιχειρούν οι Ουκρανοί, ώστε να αποκόψουν την οδό ανεφοδιασμού των δυνάμεών του από τη Ρωσία.
Ωστόσο οι φιλορώσοι έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμα πρόβλημα, καθώς, φαίνεται, ότιυπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των διαφόρων ηγετών. Ήδη ένα τάγμα του «στρατού» τουςαρνείται να υπακούσει στις διαταγές του Στρελκόφ, ο οποίος έχει δημιουργήσει τη φήμη του…ολίγον παρανοϊκού και ανεξέλεγκτου.
Θεωρείται πρόσωπο ελεγχόμενο από την υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσίας, της GRU, ενώ έχει παραδεχθεί ότι προ της ενασχόλησής του με τα της Ουκρανίας, είχε εργαστεί στη διάδοχο της KGB, της FSB. Το κατά πόσον λέει αυτός ή τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αλήθεια δεν είναι δυνατό να διασταυρωθεί.
Το Ντονέτσκ προετοιμάζεται για πολιορκία. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και μεγάλος αριθμός κατοίκων εκκενώνει την πόλη. Ένας από τους ηγέτες των φιλορωσικών δυνάμεων, ο Αλεξάντερ Μποροντάι, είπε ότι σκέπτεται την πλήρη εκκένωση της πόλης, η οποία έχει, σημειωτέον, πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Από τον Απρίλιο που έχουν ξεκινήσει οι συγκρούσεις στη ανατολική Ουκρανία, περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μάχιμοι και άμαχοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου