ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Οι ανθρωποθυσίες των Αζτέκων στον θεό του ήλιου. Θυσίαζαν μέχρι 20.000 άτομα το χρόνο. Αφαιρούσαν την καρδιά και έτρωγαν το θύμα...


Apocalypto
Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι οι ανθρωποθυσίες ήταν απαραίτητες για την ύπαρξη του κόσμου και γι” αυτό θυσίαζαν κάθε χρόνο περίπου δέκα με είκοσι χιλιάδες άτομα σε τελετές!
Το 1487 στο ναό Tenochtitlan θυσιάστηκαν 20.000 άνθρωποι. Οι θυσίες γίνονταν με την ανατολή του ηλίου στην κορυφή των ναών. Τα θύματα ήταν κυρίως άντρες, αιχμάλωτοι πολέμου.
aixmalotoi
Η πιο κοινή μορφή θυσίας ήταν προς τον θεό Ήλιο
Τοποθετούσαν το γυμνό θύμα πάνω στον βωμό. Τέσσερις ιερείς κρατούσαν από ένα μέλος του θύματος.
Ένας άλλος ιερέας με τη βοήθεια καλά ακονισμένου μαχαιριού, έκανε τομή στο στέρνο και  αφαιρούσε την καρδιά από το θύμα.


Αναπαράσταση ανθρωποθυσίας (Codex Mendoza, 1541-1542).
A picture taken from the Codex Mendoza, created by native scribes for the Spanish in 1541-1542, showing a ritual Aztec sacrifice.
Έπειτα την κρατούσε ψηλά προς τον ήλιο. Με το αίμα  έβαφαν τα αγάλματα του ναού.
Στη συνέχεια έβαζαν την καρδιά σε αγγείο και αποκεφάλιζαν το θύμα.
Κάρφωναν το κεφάλι του σε ένα  ξύλινο πλαίσιο.
Το σώμα κατέληγε είτε στη φωτιά είτε στα χέρια του πολεμιστή που τον είχε αιχμαλωτίσει και εκείνος το έτρωγε ή το κομμάτιαζε και το προσέφερε σε σημαντικά πρόσωπα.
Εκτός από τον θεό του ήλιου, θυσίες έκαναν και στη θεά του καλαμποκιού. Σε αυτή την περίπτωση τα θύματα ήταν νεαρά κορίτσια με το ίδιο τελετουργικό.

Στο θεό της φωτιάς, τα θύματα υποχρεώνονταν να πάρουν κάποιες  ουσίες που τους έκαναν να χάσουν τις αισθήσεις τους και μετά τους έριχναν ζωντανά στη φωτιά.

Στο θεό της βροχής έπνιγαν παιδιά προς τιμήν του. Πριν από τη θυσία μάζευαν τα δάκρυα των παιδιών σε κύπελλο και τα αφιέρωναν στον θεό.

Στον θεό της άνοιξης τα θύματα δένονταν σε ένα πλαίσιο και τα σκότωναν με βέλη. Στη συνέχεια τους έγδερναν και οι ιερείς φορούσαν το δέρμα τους για είκοσι μέρες.

aztec-sacrifice
Αλλά και η φυλή των Μάγια έκανε θυσίες. Ο πιο γνωστός τρόπος ανθρωποθυσίας ήταν να ξεριζώνουν την καρδιά των ζωντανών θυμάτων τους.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου