ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Η Τουρκία δεν θέλει τα υποβρύχια 214 στο Αιγαίο, πριν παραλάβει τα έξι δικά της - Έχει γερμανικές πλάτες;



Τι θα συνέβαινε αν σήμερα όπως προβλεπόταν και όπως είχαν υποχρέωση οι Γερμανοί να κάνουν εδώ και καιρό , το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε στην διάθεσή του και τα τέσσερα υποβρύχια τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ 214; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς πολύπειρος ναύαρχος για να “μαντέψει”: οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν κυριολεκτικά να “ξεμυτίσουν” χωρίς να έχουν το διαρκές άγχος τεσσάρων υπερσύγχρονων υποβρυχίων τα οποία δεν μπορούν με κανένα τρόπο να εντοπιστούν από τις δικές της ναυτικές δυνάμεις.


Το γιατί δεν έχουμε παραλάβει τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο υπάρχουν ασφαλώς ευθύνες και στην Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχάσουμε τις τεράστιες ευθύνες των Γερμανών, οι οποίοι έχουν πάρει πάνω από 2 δις ευρώ και με ασήμαντες έως παρανοϊκές δικαιολογίες αρνήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις να ολοκληρώσουν τις εργασίες στα τρία υποβρύχια. Η περίεργες εμμονές τους προκάλεσαν πολλές φορές μεγάλη καχυποψία η οποία βέβαια έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν οι Γερμανοί υπέγραψαν συμφωνία με την γετονική Τουρκία για την ναυπήγηση έξι υποβρυχίων τύπου 214 ,με προοπτική να γίνουν οκτώ. Υποβρύχια τα οποία η Τουρκία θα αρχίσει να παραλαμβάνει το πολύ μέσα στην επόμενη πενταετία. Χωρίς προβλήματα, φθηνότερα και γρηγορότερα.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Γερμανία πληρώνετε σε δισεκατομμύρια από την Ελλάδα για οπλικά συστήματα και αμέσως μετά πουλά σχεδόν τα ίδια για εκατομμύρια ακυρώνοντας αμέσως το όποιο επιχειρησιακό ελληνικό πλεονέκτημα. Η ιστορία των Leopard των δύο δις είναι ενδεικτική. Αφού “τσέπωσαν” τα λεφτά από εδώ πούλησαν μεταχειρισμένα βέβαια και με μικρότερες επιχειρησιακές δυνατότητες Leopard στην Τουρκία, εξαφανίζοντας το συντριπτικό πλεονέκτημα που θα είχε η Ελλάδα .

Μπορεί από την κυβέρνηση να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την επίλυση των προβλημάτων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που θα οδηγήσει και στην ολοκλήρωση των τριών υποβρυχίων,όμως στρατιωτικοί κύκλοι και πολύ περισσότερο επιτελείς του ΠΝ έχουν αρχίσει να είναι ιδιαίτερα καχύποπτοι για τον ρόλο που παίζει η Γερμανία . Και χωρίς να μπορούν -όπως παραδέχονται- να στοιχειοθετήσουν την άποψή τους ,λένε ότι είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να παραλάβει τα υποβρύχιά της μαζί …με τα τουρκικά. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι η Τουρκία με την παραγγελία των έξι έως οκτώ υποβρυχίων και με την υπόσχεση ότι μπορεί να προωθήσει και σε άλλες χώρες το 214 ,πήρε από το Βερολίνο αυτό που ζητούσε. Και αυτό δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από την καθυστέρηση της παράδοσης των Ελληνικών υποβρυχίων που θα ήταν δίχως άλλο ένας εφιάλτης για την Άγκυρα.
 

OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου