ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΠΟ.... ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ‼!


BLAXASEX
Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η Ελληνική αγορά χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την στήριξή μας. Και πραγματικά είναι πολύς ο κόσμος που προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών και όσων δουλεύουν σε εργοστάσια με Ελληνικά προϊόντα. Τι γίνεται όμως σε κάποιες περιπτώσεις σαν αυτή του γάλατος αλλά και του γιαουρτιού ή κάποιων τυριών που έχουν εργοστάσια στην Ελλάδα αλλά τα προϊόντα τους είναι ... εισαγόμενα;
BLAXASG1
Θα χρησιμοποιήσουμε κάποια παραδείγματα περιμένοντας απλά μια απάντηση για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ο Έλληνας καταναλωτής τελικά;
Σου λένε να αγοράσεις συμπυκνωμένο γάλα συγκεκριμένης εταιρείας γιατί αυτό είναι 100% Ελληνικό! Πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και βάζεις στο καλαθάκι σου μια κούτα από αυτά τα γάλατα! Γυρίζεις σπίτι και διαπιστώνεις ως δια μαγείας ότι μόλις αγόρασες γάλα από την Γερμανία! Πως γίνεται αυτό; Θα το αναλύσουμε αμέσως.
BLAXASP2
Το εργοστάσιο που παρασκευάζει γάλα γνωστής εταιρείας βρίσκεται στο Πλατύ Ημαθίας! Οι (ας ελπίσουμε) Έλληνες εργάτες με την αγορά μας, από την μια θα εξασφαλίσουν την θέση εργασίας τους (πράγμα το οποίο είναι θετικό), από την άλλη όμως το γάλα δεν είναι Ελληνικό με αποτέλεσμα να προκαλούμε ζημιά στους Έλληνες κτηνοτρόφους! Το γάλα, προέρχεται από Γερμανούς, Γάλλους, Ολλανδούς και - στην καλύτερη περίπτωση- από Έλληνες κτηνοτρόφους! Το εργοστάσιο τώρα, θα βγάλει στην αγορά 4 διαφορετικές παρτίδες προέλευσης του γάλατος! Ο ανυποψίαστος καταναλωτής θα πάει στα τυφλά να αγοράσει αυτό το προϊόν νομίζοντάς το ως Ελληνικό! Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα γιατί στην μια περίπτωση μπορεί το προϊόν να αναφέρει ότι είναι 100% Ελληνικό και στην άλλη 100% Γερμανικό! Για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε την Ελληνική αγορά και να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στα «ψιλά» γράμματα‼!
BLAXASH
Ένα ακόμα παράδειγμα είναι τα αγαπημένα γιαούρτια επίσης γνωστής εταιρείας. Μπορεί να θεωρηθεί 100% Ελληνικό ένα προϊόν όταν έχει 50% γάλα Γερμανίας, 25% Γαλλίας, 22% Ολλανδίας και 3% Ιταλίας; Το ότι οι πρώτες ύλες ήρθαν απ΄ έξω δεν προκαλεί πληγή στην Ελληνική κτηνοτροφία;
TOTAL
Ας δούμε λίγο κάποια στοιχεία: Από 12.402 παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος το 2000-2001, σε μια δεκαετία απέμεινε το 1/3. Μόνο 4.252 παραγωγοί καταγράφηκαν τη γαλακτοκομική περίοδο 2010-2011. Παρ' όλα αυτά, το γάλα που συγκεντρώνεται παραμένει περίπου σταθερό στους 700 χιλιάδες τόνους ετησίως (με μια αύξηση την περίοδο 2005 - 2009).
Κι εδώ η συγκέντρωση φαίνεται, ενδεικτικά, από τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ για το 2009-2010:
• 2.368 παραγωγοί, δηλαδή το 52% του συνόλου, παραδίδουν λίγο παραπάνω από 44 χιλιάδες τόνους γάλακτος, δηλαδή μόνο το 7% της συνολικής ποσότητας.
• 312 παραγωγοί, δηλαδή μόλις το 7% του συνόλου των αγελαδοτρόφων, παραδίδουν περίπου 300 χιλιάδες τόνους, δηλαδή το 44% της συνολικής ποσότητας του αγελαδινού γάλακτος που παράγεται στη χώρα μας.
Το ξεκλήρισμα της Ελληνικής κτηνοτροφίας είναι πια γεγονός.
Οι «αγοραστές» γάλακτος είναι όλοι κι όλοι 750, από τους οποίους 550 (το 73,3%) είναι τυροκομεία, ένα ποσοστό 19% μικρές μεταποιητικές μονάδες, 43 είναι κτηνοτρόφοι-μεταποιητές (5,7%) και μόνο 15 εταιρίες ασχολούνται με την εμπορία του γάλακτος. Κι όμως, 16 συνολικά γαλακτοκομικά προϊόντα από αιγοπρόβειο γάλα είναι αναγνωρισμένα πλέον ως προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και θα περίμενε κανείς να έχουν εκτινάξει την ελληνική κτηνοτροφία στα ύψη. Κι όμως, τα στοιχεία που προκύπτουν από τους αρμόδιους οργανισμούς είναι απολύτως ανησυχητικά: μέσα σε μια πενταετία (2006-2010) ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων μειώθηκε περίπου 10%. 10.000 κτηνοτρόφοι «χάθηκαν», ενώ και η επάρκεια της κατανάλωσης σε αιγοπρόβειο κρέας και γάλα απειλείται από τις φθηνές και αθρόες εισαγωγές από χώρες με οργανωμένη κτηνοτροφία.
BLAXASG2
Με λίγα λόγια ακόμα και όταν κάποιες εταιρείες βαφτίζονται ως «Ελληνικές» τα προϊόντα τους παραμένουν «εισαγόμενα»! Και να τονίσουμε φυσικά πως όλα αυτά γίνονται με την βούλα του νόμου! Πως λοιπόν στηρίζετε την ελληνική κτηνοτροφία και την ελληνική οικονομία κύριοι μεγαλοεπιχειρηματίες και κύριοι πολιτικοί;
Εάν οι μισοί Έλληνες επέλεγαν για τις καθημερινές τους ανάγκες προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα,  όχι μόνο θα λύναμε το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, αλλά θα εξασφαλίζαμε απασχόληση τόσο για τους Έλληνες όσο και για το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μεταναστών που φιλοξενούμε στην χώρα μας!

http://makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου