Μία περίεργη υπόθεση εξελίσσεται με την δημιουργία από το ΕΛΙΑΜΕΠ το οποίο σημειωτέων χρηματοδοτείται από το ελληνικό ΥΠΕΞ ενός «Παρατηρητηρίου Κρίσης» για την Ελλάδα το οποίο θυμίζει έντονα το αντίστοιχο παρατηρητήριο που έχει ιδρυθεί από Σύρους αντιφρονούντες με απροσδιόριστους χρηματοδότες.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ το ίδρυμα αναζητεί «ερευνητές για να στελεχώσει το νέο Παρατηρητήριο για την
Κρίση που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1 Ιανουαρίου του 2013 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος, «Βασικός στόχος του Παρατηρητηρίου θα είναι η συστηματική παρακολούθηση και ανάλυση των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών όψεων της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, καθώς και η τεκμηριωμένη ενημέρωση και παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο εντός και εκτός συνόρων».
Με απλά λόγια όπως αναφέρει η ανακοίνωση το «Παρατηρητήριο Κρίσης» για την Ελλάδα όχι μόνο θα συλλέγει πληροφορίες και θα ερευνά τα οικονομικά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, αλλά αυτόκλητα και χωρίς κάποια θεσμική θέση θα λαμβάνει θέσεις και θα παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός συνόρων.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμη περίπτωση όπου ένα ερευνητικό Ίδρυμα προσπαθεί να διαμορφώσει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για ένα θέμα αξιοποιώντας την πρόσβαση που έχει σε ΜΜΕ και στα κέντρα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, αφού όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος, μέρος της απασχόλησης των ερευνητών του προγράμματος θα είναι η «Δικτύωση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλους σχετικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό – παρουσίαση θέσεων και απόψεων για την κρίση στην Ελλάδα, παρέμβαση σε δημόσιες συζητήσεις, προώθηση του έργου της ομάδας του ΕΛΙΑΜΕΠ μέσω του διαδικτύου».
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο αληθινός λόγος για την έναρξη ενός τέτοιου προγράμματος το οποίο όπως παρουσιάζεται προκαλεί πολλά ερωτήματα για την αποστολή του, δεδομένης της προϊστορίας ανάλογων «Παρατηρητηρίων» σε άλλες χώρες για την παρακολούθηση και χειρισμό «κρίσεων» που υπάρχουν ή που θα μπορούσαν να προκύψουν.
Όπως απέδειξαν ανάλογες προσπάθειες στην Ρωσία οι οποίες διεκόπησαν από την ρωσική κυβέρνηση αλλά όπως και ο ίδιος ο G. Soros είχε ομολογήσει στο CNN το Νοέμβριο του 2009 η δημιουργία ΜΚΟ και παράλληλων πολιτικών δραστηριοτήτων σε μία χώρα μπορεί να μην έχουν και τόσο αθώο σκοπό.
Όπως ανέφερε στο δημοσίευμα του CNN «Soros: In revolutionary times the impossible becomes possible» (http://edition.cnn.com/2009/WORLD/europe/07/27/aoc.soros.opensociety/ind...) ο ίδιος ουγγροεβραίος μεγιστάνας, το 1984 ίδρυσε την πρώτη ΜΚΟ στην Ουγγαρία με σκοπό την εσωτερική διάβρωση της ουγγρικής κοινωνίας και του κομουνιστικού καθεστώτος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Soros, το ίδρυμα του με προϋπολογισμό 3 εκατ. δολαρίων είχε μεγαλύτερη επιρροή στην ουγγρική κοινωνία από ότι το ίδιο το κράτος.
Φυσικά δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ επιδιώκει την καταλυτική καθοδήγηση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού. Όμως πουθενά στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ο αληθινός σκοπός αυτού του προγράμματος αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτηματικά σε μέρες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως κρίσιμες και πονηρές…..
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου