ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Με ... "δώρο" της προμήθεια των πυρομαχικών για τα LEO2HEL/A4 υποδέχονται την Α.Μέρκελ!


"Δώρο" στην Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ κάνει η κυβέρνηση εμ την έγκριση από την ΓΔΑΕΕ την διακρατικής προμήθειας των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης των 120 χλστ. η οποία τελικά κλείνει στο ποσό των 48,5 εκατ. ευρώ από τα 54 που ζητούσαν αρχικά οι Γερμανοί. Η αρχική προσφορά για 9.000 βλήματα κινητικής ενέργειας DM63A1 APFSDS-T και 3.000 βλήματα χημικής ενέργειας DM12A2, ήταν περί τα 54 εκατ. ευρώ. 

Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΔΑΕΕ και BWB,με όπλο της ελληνικής πλευράς ένα τιμολόγιο που είχε στα χέρια της η ΓΔΑΕΕ που έλγραφε ως κόστος πώλησης 15.000 βλημάτων από την Τουρκία έναντι μόλις 46 εκατ. ευρώ της αρχικής έκδοσης του τύπου (DM63)! 

Εν τέλει το κόστος μειώθηκε στα 48,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά πιέζει για περαιτέρω μείωση, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί και η Rheinmetall Defence Electronics, θα λάβει όταν κλείσει το πακέτο των 31,5 δισ. ευρώ το "δωράκι" της και θα πατήσει στέρεα στην ελληνική αγορά άμυνας. 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα πυρομαχικών αρμάτων των 120 χλστ. του ΕΣ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως και έντονο ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από το Ισραήλ (ΙΜΙ) και τις ΗΠΑ (ATK) και βέβαια αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα του ΕΣ σήμερα.

Η απόφαση της κυβέρνησης, είναι ορθή από την στιγμή που χρησιμοποιεί την εν λόγω προμήθεια ως διαπραγματευτικό όπλο για το μεγάλο πακέτο.
Το βλήμα είναι καλό και αποτελεσματικό (μπορεί να διατρήσει όους τους εν ενεργεία θώρακες πλην ίσως το αμερικανικού Μ1Α2 DU), αλλά βέβαια είναι αγοράζεται αρκετά ακριβά. Eν πάση περιπτώσει τα LEO2HEL/A2 θα αποκτήσουν επιτέλους διατρητικά βλήματα (ΑPFSDS), καθώς ήδη έχουν ενταχθεί τα βλήματα χημικής ενέργειας (HEAT) Μ830 της ΑΤΚ που παραλήφθηκαν δωρεάν από τα αμερικανικά αποθέματα,
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου