ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Τουρκία-σύνορα: Ύποπτη η δημοσιότητα στη μεταφορά όπλων…


Σε κάθετη κλιμάκωση της σχέσης της με τη Συρία οδηγεί τα πράγματα η Τουρκία, η οποία εδώ και κάποιες ώρες υπό το φως… καμερών – δηλαδή με κάθε δυνατή δημοσιότητα – αναπτύσσει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα στη συνοριογραμμή.
Οι αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες εδάφους-αέρος και οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών που αναπτύσσει η Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία φαίνεται πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό την προστασία των αντικαθεστωτικών οι οποίοι έχουν καταλάβει τα συνοριακά περάσματα με αυτή. Μέχρι στιγμής το αντιαεροπορικό υλικό μεταφέρεται μέσω του σιδηροδρόμου έως το Μαρντίν και ύστερα εποχούμενο στις προωθημένες μονάδες και θέσεις πλησίον των συροτουρκικών συνόρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική τηλεόραση έδωσε έμφαση στη μεταφορά των συγκεκριμένων συστημάτων στη μεθόριο, κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως σαφές μήνυμα της Άγκυρας προς τη Δαμασκό, στην οποία κάνει μία επίδειξη δύναμης, η οποία όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως σοβαρότατη κλιμάκωση, διότι η συγκεκριμένη κίνηση των μονάδων αυτών έγινε με μόνο σκοπό να προκαλέσει μία αντίστοιχη αντίδραση της Συρίας.
Είναι σαφές πως εάν οι κινήσεις αυτές των τουρκικών δυνάμεων είχαν καλυφθεί υπό το πέπλο της μυστικότητας, όσο είναι βέβαια δυνατόν να μείνουν κρυφές τέτοιες μετακινήσεις (η τηλεοπτική κάλυψη όμως ενημερώνει και το τελευταίο… νοικοκυριό) θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως αποτελούν μία πολεμική προπαρασκευή η οποία όμως δεν θα ήθελε να προσκαλέσει των αντίπαλο. Αντιθέτως, κινήσεις εντυπωσιασμού του συγκεκριμένου τύπου, δεν μπορεί παρά να αποβλέπουν στο να ωθήσουν τη Δαμασκό να απαντήσει αναλόγως, κλιμακώνοντας την ένταση.
Με άλλα λόγια η Τουρκία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την ένταση, αφού είναι πασιφανές πως υπολογίζει στη Δυτική υποστήριξη ενώ φαίνεται πως δεν θεωρεί επικίνδυνη δραστηριότητα το… να τριφτεί στη «γκλίτσα» του Ρώσου τσοπάνη.

Defence-Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου