ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Έλευση βοηθού υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ… τι μας κομίζει άραγε;


Μετά την άκρως ενδιαφέρουσα παρουσία του πρώην πλανητάρχη, Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα και τις επαφές που είχε με την ελληνική κυβέρνηση, ήρθε η σειρά για έναν ακόμη Αμερικανό, αυτή τη φορά κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας, αφού πρώτα περάσει μια βόλτα από την Ιταλία…
Πρόκειται για τον βοηθό υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για θέματα διεθνούς οικονομίας, Τσαρλς Κόλινς, ο οποίος θα βρεθεί στην περιοχή από σήμερα μέχρι και τις 26 Ιουλίου. Η έλευσή του εγείρει σημαντικά ερωτήματα, αφού η επίσημη αιτιολογία της ανησυχίας για την κρίση στη Ευρωζώνη δεν επαρκεί για τους κάτωθι λόγους.
Αφενός, η επίσκεψή του αφορά την Ιταλία και την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Τι ακριβώς θέλει να μας πει ο Αμερικανός υπουργός; Κάντε τις μεταρρυθμίσεις για να μην καταρρεύσει η Ευρωζώνη; Να μας «μαλώσει» που δεν είμαστε αρκετά «ζωηροί» με το συμμάζεμα της κατάστασης στην οικονομία μας; Γιατί στο πρόγραμμα της επίσκεψής του δεν συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία, ή κάποιες επαφές στις Βρυξέλλες;
Να σημειωθεί ότι η έλευση του Κόλινς συμπίπτει με την παρουσία στην Αθήνα της Τρόικας, ενώ δεν έχουν περάσει και πολλές ώρες από τη διάψευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το οποίο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου φερόταν να προειδοποιεί την Ελλάδα ότι η υπομονή εξαντλήθηκε και ότι δεν σκοπεύει να μας δώσει άλλα χρήματα.
Το δεδομένο που έχουμε στα χέρια μας είναι ότι οι ΗΠΑ όντως ανησυχούν για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα και του αρνητικού αντίκτυπου στην αμερικανική οικονομία, εξαιτίας της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Επίσης, ότι οι Αμερικανοί δεν βλέπουν την υφήλιο μόνο με οικονομικούς όρους, αλλά και με γεωπολιτικούς.
Να θυμίσουμε με την ευκαιρία ότι όπως έχουμε κατ’ επανάληψη καταγράψει, η Ελλάδα δεν ενδιαφέρει μόνο ως μέλος της Ευρωζώνης ή/και με όρους αμιγώς οικονομικούς. Ενδιαφέρει η γεωπολιτική της σημασία, αλλά και ο υποθαλάσσιος πλούτος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε συνέχεια των ανακαλύψεων στο Ισραήλ και την Κύπρο. Κι όπως είναι γνωστό, μόνο ιδιωτικές εταιρίες κατέχουν την τεχνογνωσία εξόρυξης των υδρογονανθράκων.
Θυμόνται ενδεχομένως πολλοί φίλοι μας για το σενάριο που είχαμε παρουσιάσει προ μικρού χρονικού διαστήματος, σύμφωνα με το οποίο η εξασφάλιση χαμηλότοκου δανεισμού στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις απώλειες της αμερικανικής οικονομίας από την κατάρρευση της τιμής του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος, αφού η χρηματοδότηση θα γινόταν με «τύπωμα» χρήματος. Παράλληλα, θα απαξίωνε τα αμερικανικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι διεθνείς επενδυτές, αλλά και χώρες όπως η Κίνα, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερα από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών ομολόγων, δηλαδή αμερικανικού χρέους.
Κατά συνέπεια, η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού φαίνεται να στοχεύει στην ουσία, είτε οικονομική είτε γεωπολιτική, του ζητήματος. Το παρασκήνιο οργιάζει, ενώ η ενόχληση των Αμερικανών με τις γερμανικές πολιτικές και οικονομικές επιλογές δεν κρύβεται. Λόγω της σημασίας του ζητήματος, θα το παρακολουθήσουμε στενά και θα επιχειρήσουμε να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις των επισήμων δηλώσεων, αφού όλα δείχνουν ότι η κινητοποίηση όσων ενδιαφέρονται για την έκβαση της κρίσης είναι καθολική…
Defence-Point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου