ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

"Σε κώμα οι ελληνικές τράπεζες, κρατούνται στη ζωή με τεχνητή αναπνοή από την ΕΚΤ"



Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδος μεγαλύτερα περιθώρια για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη ανέβηκε το πλαφόν της επονομαζόμενης «Emergency Liquidity Assistance (ELA)» για την Ελλάδα από 90 σε 100 δις ευρώ περίπου....



Οπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, o Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος θα πρέπει να εγκρίνει εκ νέου σε κάθε συνεδρίαση την έκτακτη βοήθεια. Αιτία για την αύξηση του πλαισίου της ELA είναι η πολύ άσχημη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Στην ίδια συνεδρίαση, αρκετές τράπεζες κρίθηκαν ακατάλληλες να ακολουθήσουν τις κανονικές οδηγίες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, λόγω της χαμηλής κεφαλαιακής τους επάρκειας. Στο μεταξύ αυξάνει στο Συμβούλιο της ΕΚΤ η ανησυχία για την ποιότητα των υποθηκευμένων χρεογράφων.

Το 60% του συνόλου των εγγυήσεων, που κατέθεσαν οι ελληνικές τράπεζες για να διατηρήσουν τη δυνατότητα λήψης δανείων από την ΕΚΤ, είναι ελληνικά κρατικά ομόλογα και ορισμένα τραπεζικά ομόλογα, για τα οποία εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση. Τουλάχιστον η διαχείριση των προβληματικών τραπεζικών ομολόγων, τα οποία χρησιμοποιούν στο μεταξύ σε μεγάλο βαθμό πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ως εγγυήσεις, αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Στην πραγματικότητα, είχε προγραμματιστεί να σταματήσει μέχρι τα μέσα της χρονιάς η παράδοξη πρακτική των χωρών που λαμβάνουν βοήθεια από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Με δεδομένες τις τρέχουσες εξελίξεις όμως, κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο.

Planet-Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου