ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Οι βρετανικές τράπεζες είναι «έτοιμες» για την δραχμή!

«Οι βρετανικές τράπεζες είναι έτοιμες για την Ελλάδα…».

Όπερ σημαίνει πως «οι βρετανικές τράπεζες είναι αρκετά δυνατές ώστε να ‘αντέξουν’ τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πλην όμως θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους βάση για να διασφαλιστούν έναντι κάθε σεναρίου περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης χρέους».


Σε αυτή την εκτίμηση προέβη ο κύριος Μάικλ Κορς, μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίση στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως επιδεινώνεται «ώρα με την ώρα».

Ο ίδιος παράλληλα θεωρεί πως είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς κατά πόσον η «οικονομική λαίλαπα» θα πάψει να αποτελεί απειλή για την Ευρώπη εάν η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Με δυο λόγια παραδέχεται πως κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν τελικά είναι όντως η Ελλάδα το πρόβλημα για το ενιαίο νόμισμα και την ευρωοικονομία…

Σοκαριστική η παραδοχή των πιο ακραίων σεναρίων για τη χώρα μας εκ μέρους ενός εκ των διοικούντων μια από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες της ΕΕ. Και μάλιστα όταν αυτή έρχεται ελάχιστες ώρες μετά την δημόσια δήλωση των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, των G8, πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως οι κυβερνήσεις τους δεσμεύονται να υποστηρίξουν τη χώρα προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξή της. (δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ)

Στην ίδια συνέντευξη ο Βρετανός τραπεζίτης ξεκαθαρίζει πως οι τράπεζες στη χώρα του, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, θωρακίζονται κεφαλαιακά για να αντιμετωπίσουν ένα «πιθανό ατύχημα», ένα «πιθανό σοκ» από την Ελλάδα!

Οι απόψεις αυτές του κυρίου Κορς είναι σημαντικές και λόγω της πρότερης εμπειρίας του στον τρόπο λειτουργίας και στη «φιλοσοφία» των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο κύριος Κορς υπήρξε μέχρι πρότινος ανώτατο στέλεχος της γερμανικής Deutsche Bank και μάλιστα εις εξ’ αυτών που χειρίστηκαν το ξέσπασμα της κρίσης στην Ευρώπη, το 2008. Και στις δηλώσεις του σημειώνει πως ο ίδιος ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ, εκτιμά ότι η Ευρωζώνη «διαλύεται μόνη της», ενώ παράλληλα δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι «αρκετά εναλλακτικά σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης τεστάρονται από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες»!!!

Ο κύριος Κορς τέλος δηλώνει πως η 17η Ιουνίου και οι εκλογές στην Ελλάδα ίσως αποδειχθούν κρίσιμες για την συνοχή της ευρωζώνης …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου