ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Τουρκικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν με ισραηλινό μαχητικό


Το μαχητικό «παραβίασε», σύμφωνα με τους Τούρκους τον λεγόμενο «εναέριο χώρο» των Κατεχόμενων της Κύπρου
Ένα σοβαρό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα σε ισραηλινό και σε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αποκάλυψε η ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. 

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος «παραβίασε», σύμφωνα με τους Τούρκους, στις 14 Μαΐου πέντε φορές τον λεγόμενο «εναέριο χώρο» των κατεχόμενων της Κύπρου. Το ισραηλινό αεροσκάφος παρέμεινε επί οκτώ λεπτά στα Κατεχόμενα.

Το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι «δόθηκε σήμα συναγερμού (scramble)» σε δύο τουρκικά F_16 που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, τα οποία απογειώθηκαν (οπλισμένα με πυραύλους_ όπως το συνηθίζουν οι Τούρκοι) και βρέθηκαν στον αέρα των κατεχόμενων. Και η ανακοίνωση αναφέρει ότι«εμπόδισαν το ισραηλινό αεροσκάφος να συνεχίζει να παραβιάζει το συγκεκριμένο εναέριο χώρο».

Παρά την προσεκτική αναφορά της τουρκικής ιστοσελίδας, τα τουρκικά αεροσκάφη φαίνεται ότι ενεπλάκησαν με το ισραηλινό (επιχείρηση αναγνώριση και αναχαίτιση), κάτι που επισήμως ανακοινώνεται για πρώτη φορά όσον αφορά τα Κατεχόμενα.

Ο λεγόμενος «εναέριος χώρος» των Κατεχόμενων θεωρείται παράνομος από τους διεθνείς αεροπορικούς οργανισμούς και κάθε φορά που τουρκικά μαχητικά εισέρχονται σ΄ αυτόν, στην πραγματικότητα (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου