ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ο Χίτλερ, οι Ολυμπιακοί και η Φλόγα



Έμπνευση του Χίτλερ θεωρείται η λαμπαδηδρομία με την Ολυμπιακή Φλόγα. Μυστικά και πληροφορίες που αφορούν την Τελετή Αφής της Φλόγας.

• Οι λαμπαδηδρομίες διοργανώνονταν στην αρχαία Αθήνα για να τιμήσουν θεότητες, όπως και ο Προμηθέας που έκλεψε τη φωτιά και προσέφερε στην ανθρωπότητα σοφία και γνώση.

• Αρκετούς μήνες πριν από κάθε Ολυμπιάδα γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στα ερείπια του Ναού της Ήρας, όπου διεξάγονταν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η φωτιά έκαιγε προς τιμήν του Δία.

• Αντιθέτως με τη λαϊκή πεποίθηση, δεν πρόκειται για αιώνια φλόγα, αλλά την ανάβουν πάντα λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη σβήνουν αμέσως μετά την Τελετή Λήξης.

• Την ιδέα της σύγχρονης λαμπαδηδρομίας την είχαν οι Γερμανοί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Ο Χίτλερ ήταν θαυμαστής του πολιτισμού της κλασικής Ελλάδας και είδε τη λαμπαδηδρομία ως έναν ιδεατό τρόπο να ενώσει το Βερολίνο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας.

• Ο πρώτος πυρσός κατασκευάστηκε από τη μεταλλουργία Krupps, που τροφοδοτούσε με πυρομαχικά τον Χίτλερ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

• Υπήρξε ευρεία συζήτηση για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ανάψει η φλόγα στο Βερολίνο. Το να χρησιμοποιήσουν σπίρτα κρίθηκε υπερβολικά... πεζό. Ένας Έλληνας αρχαιολόγος πρότεινε να την ανάψουν από τις ακτίνες του ήλιου που την αντανάκλασή τους θα κρατούσαν σε γυάλινη επιφάνεια. Προκειμένου να τον ευχαριστήσουν για την ιδέα του, ο αρχηγός των Ναζί, Τζόζεφ Γκέμπελς προσωπικά του απένειμε το βραβείο του Γερμανικού Ολυμπιακού Τάγματος. Το πιστοποιητικό η΄ταν υπογεγραμμένο από τον Χίτλερ.



• Η φωτιά επανήλθε στους μοντέρνους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ το 1928, όταν η φλόγα συγκεντρώθηκε σ’ έναν πύργο του Ολυμπιακού Σταδίου. Ήταν σαν ένας συμβολικός δεσμός ανάμεσα στους αρχαίους και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

• 3.331 δρομείς συμμετείχαν στην πρώτη λαμπαδηδρομία από την Ολυμπία στο Βερολίνο, ενώ υπήρξαν αναταραχές στη Βιέννη όταν η λαμπαδηδρομία έγινε δεκτή με θέρμη από Αυστριακούς φιλοναζιστές.

• Πριν από τους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης το 1956, ένας φοιτητής μπήκε τρέχοντας στο Σίδνεϊ κρατώντας μία ψεύτικη δάδα ως διαμαρτυρία για την έμπνευση των ναζί για τη λαμπαδηδρομία. Το σχέδιό του εξαπάτησε τους κατοίκους αλλά και την αστυνομία που τον συνόδευσαν ώσπου να παραδώσει τη σκυτάλη στον δήμαρχο του Σίδνεϊ, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι ξεγελάστηκε.

• Στους τελευταίους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, το 1948, η λαμπαδηδρομία χαρακτηρίστηκε ως πορεία ειρήνης. Ο πρώτος δρομέας, ο δεκανέας Δημητρέλης, συμβολικά έβγαλε τη στρατιωτική του στολή πριν τρέξει με τη δάδα.

• Κατά τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ η φλόγα έσβησε κατά λάθος ύστερα από καταιγίδα. Ένας αρμόδιος αμέσως την ξανάναψε με αναπτήρα, κάτι που ντρόπιασε τους διοργανωτές, οι οποίοι ζήτησαν να την ξανανάψουν σωστά από την αρχική φλόγα, που την κρατούσαν φυλαγμένη.

• Η ταυτότητα του τελευταίου δρομέα φυλάσσεται πάντα σαν επτασφράγιστο μυστικό. Το 1948 ήταν ο άσημος δρομέας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ John Mark, ο οποίος επιλέχθηκε σύμφωνα με την επίσημη Ολυμπιακή αναφορά, επειδή ήταν ψηλός και όμορφος σαν Έλληνας θεός. 

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου