ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ποια είναι τα επόμενα βήματα -βάσει Συντάγματος- για το σχηματισμό κυβέρνησης

 
Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, τα βλέμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στρέφονται σε όσα ορίζει το Σύνταγμα. 

Σύμφωνα με το άρθρο 37, το Σύνταγμα δίνει τον πρώτο λόγο στο κόμμα με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νεοσχηματισμένο Κοινοβούλιο –ή αν δεν υπάρχει, στο κόμμα με την σχετική πλειοψηφία– για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37.

Η περίπτωση του κόμματος με αυτοδυναμία είναι η πιο απλή. Ωστόσο, δεν ισχύει για αυτές τις εκλογές, ας δούμε όμως τι προβλέπει.

Καταρχάς ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και τη κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Αν έχει προκύψει Βουλή όπου το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει πάνω από 151 έδρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον αρχηγό του την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Η διαδικασία των διερευνητικών:

Σε αντίθετη περίπτωση αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Ο Πρόεδρος δίνει στον αρχηγό του κόμματος με σχετική πλειοψηφία εντολή «για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής», όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Η διερευνητική εντολή (όπως και σε άλλους αρχηγούς, αν δοθούν) ισχύει για τρεις ημέρες.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Αν τώρα μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου