ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Σοκ στους ισχυρούς υπόσχεται ο ιδρυτής του Wikileaks στην πρώτη του εκπομπή

Ο καλεσμένος της τηλεοππτικής του πρεμιέρας θα προκαλέσει «εκκλήσεις να μας κλείσουν από ορισμένες προσωπικότητες-γεράκια, που δεν σέβονται και πολύ την ελευθερία του λόγου» ξεκαθαρίζει η αρχισυντάκτρια του αγγλόφωνου ρωσικού δικτύου, Russia Today, Μαργαρίτα Σιμονιάν!...

O κατάλογος των καλεσμένων παραμένει μυστικός επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ φοβάται ότι σε περίπτωση που διαρρεύσουν τα ονόματά τους… η εκπομπή του δεν θα βγει ποτέ στον αέρα. Ο 40χρονος Αυστραλός, ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks, βρίσκεται ακόμη στην Αγγλία όπου τελεί υπό κατ' οίκον σύλληψη προσπαθώντας να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για σεξουαλική επίθεση.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κατηγορία αποτελεί μέρος ενός σχεδίου με στόχο να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Στις 16 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας επικύρωσε την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους (ο Ασάνζ είχε παραδοθεί στην αστυνομία του Λονδίνου έπειτα από έκδοση του εντάλματος από την Interpol για την υπόθεση βιασμού, στις 7 Δεκεμβρίου 2010) μέχρι την ακροαματική διαδικασία για την έκδοσή του. Στις 7 Φεβρουαρίου η ομάδα υπεράσπισης του Ασάντζ υποστήριξε πως δεν μπορεί να έχει μια δίκαιη δίκη στη Σουηδία, καθώς «οι εν λόγω υποθέσεις εκδικάζονται στα κρυφά χωρίς καμία διαφάνεια». Στις 24 Φεβρουαρίου το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του να ο Ασάνζ εκδοθεί στην Σουηδία…
Ο ιδρυτής του WikiLeaks (ιστότοπος που δημοσιεύει σημαντικά έγγραφα από ανώνυμες πηγές για σοβαρά ζητήματα και σκάνδαλα σε όλο τον κόσμο) γύρισε την εκπομπή «The World Tomorrow» ( «Ο Κόσμος Αύριο») στη Βρετανία.
Η εκπομπή θα αρχίσει να προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today την Τρίτη από το δίκτυο RussiaToday, το οποίο χρηματοδοτείται από την ρωσική κυβέρνηση και είναι διαθέσιμο σε 430 εκατ. συνδρομητές παγκοσμίως και στο Διαδίκτυο.
Ο Ασάνζ εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι θα προσκαλεί ανθρώπους στους οποίους «η τηλεόραση απλά δεν θα έδινε ποτέ την ευκαιρία να μιλήσουν. Είναι δίκαιο να ειπωθεί ότι στην πλειοψηφία τους όσα μου είπαν δεν θα λέγονταν ποτέ σε κάποιο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο».
Το τοκ-σόου του Ασάνζ θα εκπέμπεται ταυτόχρονα από την Μόσχα και την Ουάσινγκτον στα Αγγλικά, στα Αραβικά και στα Ισπανικά ενώ η 17η Απριλίου επιλέχτηκε ως ημέρα πρεμιέρας επειδή σύμφωνα με τον Ασάνζ τότε «συμπληρώνονται 500 ημέρες αφότου εταιρίες που διαχειρίζονται πληρωμές μέσω Διαδικτύου, όπως η Visa, η Mastercard και η PayPal άρχισαν να αρνούνται κάθε συνεργασία με τον WikiLeaks, επειδή είχε δημοσιοποιήσει χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ στα τέλη του 2010».
Η απόφασή τους αυτή έπληξε την δυνατότητα της οργάνωσης να χρηματοδοτηθεί και να συνεχίσει το έργο του.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου