ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Έκθεση - σοκ του ΔΝΤ: Χρειάζονται νέα μέτρα για να σωθεί η Ελλάδα!



της Γεωργίας Παπά*
Διαδοχικά πακέτα μέτρων θα πρέπει να λαμβάνει η Ελλάδα για δεκαετίες προκειμένου να συγκρατήσει το έλλειμμα και το χρέος. Το ΔΝΤ σε έκθεσή του για...


 την δημοσιονομική σταθερότητα υπολογίζει ότι έως το 2030 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για πρόσθετη προσαρμογή ίση με 10,7% του ΑΕΠ αναφέροντας ότι τα λεφτά θα βρεθούν από περικοπές στις δαπάνες και από νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Εκτιμά ότι τα πιο πολλά από τα μέτρα θα πρέπει να έρθουν σύντομα περιορίζοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 8% του ΑΕΠ περίπου έως και το 2015.

Εκτιμά επίσης ότι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία του μνημονίου θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας. Εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί το 2012 στο 7,2% του ΑΕΠ και ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2013 και μετά.

Μηδενική ανάπτυξη και έκρηξη ανεργίας
Σε μακροοικονομικό πεδίο το ΔΝΤ σε άλλη έκθεση του που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα εκτιμά ότι θα υπάρξει ύφεση 4,7% φέτος, μηδενική ανάπτυξη το 2013 και επιστροφή σε θετικό ΑΕΠ το 2014.

Προβλέπει έκρηξη ανεργίας από το 17,3% το 2011 στο 19,4% φέτος, αλλά και υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων (-0,5 το 2012 και -0,3 το 2013).

Η έκθεση θα συζητηθεί στην εξαμηνιαία σύνοδο του οργανισμού που ξεκινά στις 20 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε σήμερα νέο κύκλο επαφών στην Αθήνα ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ. Ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα του είναι το ΕΣΠΑ και η ανάπτυξη.

Το ίδιο αντικείμενο αναμένεται να έχει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία θα βγει αύριο στην δημοσιότητα και θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον πρόεδρο της Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

*πηγή:moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου