ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΣΤΗΝΟΥΝ ΕΝΕΔΡΑ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟ "ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΑΨΑΛΗ"...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1906! ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ... ΘΑ ΕΚΔΙΚΗΘΩ!
 
 Ο Μακεδονομάχος αρχηγός ανταρτικού σώματος Ανθυπίλαρχος Χρήστος Πραντούνας, που δρούσε στα κατεχόμενα τότε εδάφη μας με το ψευδώνυμο Καπετάν Καψάλης, ενώ πηγαίνει στη λίμνη των Γιαννιτσών για να παραλάβει ενίσχυση, σκοτώνεται από βουλγαρική ενέδρα μέσα στη λίμνη. Το Σώμα του Καπετάν Καψάλη θα επιχειρούσε για την κατάληψη της Βουλγαρικής Καλύβας, που βρισκόταν στο βορειοανατολικό τμήμα της Λίμνης των Γιαννιτσών στην τοποθεσία "Νταλμπίνα"
Ο μακεδονομάχος Χρήστος Φ. Πραντούνας γεννήθηκε στα Λεχαινά το έτος 1873 και ως ανθυπίλαρχος έλαβε μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα. Διετέλεσε αρχηγός της περιφέρειας Γευγελής και Δοϊράνης.


Αρχικώς, ο νεκρός καπετάνιος θάφτηκε στο χωριό Νιχώρι (σημερινό Νεοχώρι-Αλεξάνδρειας) και έπειτα από λίγες ημέρες, για λόγους ασφαλείας, έγινε η εκταφή τον και θάφθηκε εκ νέον στον Άγιο Γεώργιο στον Γιδά (Αλεξάνδρεια). Τον Σεπτέμβριο τον επομένου έτους και ενώ συνεχίζονταν ο Μακεδονικός Αγώνας στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, τελέστηκε μνημόσυνο στον τάφο τον ηρωικά πεσόντος Πρατούντα, μέσα σε πλαίσιο εθνικής έξαρσης τον Ελληνικού πληθυσμού του Γιδά και των Γιαννιτσών. Το 1935, πραγματοποιήθηκε η εκταφή και η μεταφορά των οστών του από τον Γιδά στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Κοντά στην κεντρική πλατεία των Λεχαινών, υπάρχει σήμερα μια μπρούτζινη προτομή του ήρωα μακεδονομάχου Χρ. Πραντούνα, σε αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρίδα. Αναφορές στον ήρωα κάνει και η Πηνελόπη Δέλτα στο θρυλικό της έργο "Τα μυστικά του βάλτου"...
πηγη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου