ataktesfones@gmail.com

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ρώσικο αργό αγόρασαν τα ΕΛΠΕ



Ρώσικο αργό αγόρασαν τα ΕΛΠΕ
Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) αγόρασαν  ρωσικό αργό Ουραλίων μέσω της εταιρίας Vitol, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στα πλαίσια των προσπαθειών να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ιρανικό πετρέλαιο ενόψει του επικείμενου εμπάργκο της ΕΕ κατά των εισαγωγών του.


H Ελλάδα   μάλιστα αύξησε πέρυσι τις εισαγωγές της από το Ιράν παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών να διακοπούν οι εμπορικές σχέσεις με το Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας. 

Η Δύση θεωρεί  ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει στρατιωτικούς στόχους, ενώ το Ιράν ισχυρίζεται ότι γίνεται για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα προμήθευε πάνω από το 50% του πετρελαίου της από το Ιράν για κάποιους μήνες πέρυσι, καθώς εναλλακτικοί προμηθευτές της έκλειναν την πόρτα και οι τράπεζες αρνούνταν να παράσχουν εγγυητικές επιστολές φοβούμενες χρεοκοπία της χώρας.
«Η δημοπρασία έγινε με όρους ανοικτής πίστωσης. Συνεπώς, δεν μπορούσαμε να συμμετάσχουμε καθώς οι τράπεζες διστάζουν ακόμα να συναλλαχθούν με την Ελλάδα υπό αυτούς τους όρους, παρά την άμβλυνση των ανησυχιών για χρεοκοπία της χώρας».
Η Vitol αρνήθηκε να σχολιάσει. Αξιωματούχοι των ΕΛΠΕ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.
Τα ΕΛΠΕ παραδέχθηκαν τον περασμένο μήνα ότι αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν, πληρώνοντας τα φορτία σε δεύτερο χρόνο πρακτική που χαρακτηρίζεται από την αγορά ως "όροι ανοικτής πίστωσης" (open credit terms). Τα ΕΛΠΕ είπαν ότι τους είναι "εύκολο" να αντικαταστήσουν το ιρανικό πετρέλαιο με εισαγωγές από Ρωσία, Ιράκ και Σαουδική Αραβία.
Traders δήλωσαν στο Reuters το Φεβρουάριο ότι σε διαπραγματεύσεις με τα ΕΛΠΕ για προμήθεια πετρελαίου βρίσκονται η ελβετική Totsa, θυγατρική της Τοtal  , και η Mercuria.
Τις προμήθειές της προς την Ελλάδα ενδέχεται να αυξήσει και η ελβετική Glencore  , μία από τις λίγες εταιρίες που συνέχισε να συναλλάσσεται με την Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης.
Τα ΕΛΠΕ προβλέπεται να εξοφλούν τους traders με προϊόντα διύλισης, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου