ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Παρακολουθεί κανείς τις κινήσεις Ερντογάν ; ... όπως όλα τα τραυματισμένα θηρία, είναι πολύ επικίνδυνος.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως όλα τα τραυματισμένα θηρία, είναι πολύ επικίνδυνος και δεν μπορούν να προβλεφθούν οι αντιδράσεις του
Λέγεται, ότι το τραυματισμένο θηρίο είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή δεν μπορούν να προβλεφθούν οι
αντιδράσεις του. Σ’ αυτή την κατάσταση βρίσκεται ο άλλοτε πανίσχυρος και χαϊδεμένος των Ελλήνων πολιτικών και δημοσιογράφων - ως και υμνητικό βιβλίο γράφηκε γι’ αυτόν, από Έλληνα - ο οποίος δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα, αφού τον περιμένει ο δρόμος για την φυλακή, όταν στοιχειωδώς λειτουργήσει η τουρκική δικαιοσύνη.
Δεν θα αναφερθώ στην πιθανότητα προσέγγισης του κ. Ερντογάν με τον κ. Πούτιν, που θα αποτελεί μεν κίνηση απελπισίας για τον πρώτο, αλλά θα αλλάξει πλήρως τις ισορροπίες σε όλη την περιοχή, επειδή αναφέρθηκα σε προηγούμενα σημειώματα. Μια μικρή αναφορά μόνο θα κάνω, που δείχνει ότι δύσκολα ο κ. Ερντογάν θα επαναποκτήσει την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Που σημαίνει ότι ή θα τον αντικαταστήσουν (ναι, ναι, ξέρω ο λαός αποφασίζει!) ή θα τον περιάγουν σε τέτοιο σημείο ώστε να παραδοθεί πλήρως. Η περίπτωση σύμπραξης με την Ρωσία, ισχύει πάντα, ως αντίδραση.

Η κα. Caroline B. Glick δημοσίευσε ένα άρθρο στην Jerusalem Post προ ημερών, με τίτλο «Γιατί η Τουρκία τελείωσε για πάντα». Μεταξύ των πολλών επιχειρημάτων της πρόσθεσε και ότι «η έχθρα του Ερτογάν εναντίον των Εβραίων, ο απολυταρχισμός του και η ισλαμική του ιδεολογία μετέτρεψαν την Τουρκία σε ένα από τους σπόνσορες της τρομοκρατίας».

Κατηγορούσε δε, τον κ. Ερτογάν, ότι αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας του, ξεκίνησε συστηματικά να υποβαθμίζει την στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, η πολιτική του αυτή προχώρησε περισσότερο μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές του 2006 και κορυφώθηκε το 2010.

Αυτά, για να τα έχουν υπόψη όσοι, τυχόν, παρακολουθούν τα πράγματα και δεν ασχολούνται στην μεν ΕΥΠ ποιος θα τροφοδοτήσει με έγγραφα τους κομματικούς του συντρόφους, στο δε διπλωματικό σώμα ποιος θα πάει στο Παρίσι και όχι στην Αίγυπτο.

Εχθές είχαμε μια νέα τουρκική πρόκληση από μαχητικά F-16 στο Αιγαίο, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ: «Σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11:00 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ Σάμου και Χίου. Ο σχηματισμός πραγματοποίησε στις 11:25 υπέρπτηση άνωθεν ν. Ανθρωποφάγοι και ν. Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 3.000 πόδια (4 α/φ) και στα 15.000 πόδια (2 α/φ). Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:29 Νότια Σάμου».

Αυτά τα δυσνόητα για μας τους πολίτες, λέγουν ότι τα τουρκικά αεροπλάνα επιχείρησαν εικονικό βομβαρδισμό των δυο νησιών μας. Τόσο απλά. Βέβαια, το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, συμφώνως προς τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Η Τουρκία δηλαδή παρά τα πολιτικά προβλήματα που έχει, παρά την οικονομία της να κλυδωνίζεται (όταν πριν από χρόνια έγραφα πως η οικονομία της Τουρκίας είναι «φούσκα» κάποιοι απορούσαν) και παρά το ότι η πρακτική της ειρηνικής επίλυσης του κουρδικού εγκαταλείφθηκε (προχθές υπήρξε νεκρός στρατιώτης από κουρδική νάρκη), η Τουρκία επιχειρεί να βρει διέξοδο σε δημιουργία έκρυθμων καταστάσεων με την Ελλάδα, τον μόνο εύκολο αντίπαλο, με την ακολουθούμενη πολιτική μας.

Προκειμένου ο κ. Ερντογάν να προσεταιριστεί συμμάχους, ανέτρεψε την μέχρι τούδε πολιτική της απομόνωσης του στρατού από τα πολιτικά δρώμενα, και φαίνεται πως επήλθε συνεννόηση με το στράτευμα, είτε να μειωθούν οι ποινές των καταδικασμένων αξιωματικών, είτε να αθωωθούν κάποιοι πλήρως. Ήδη η διατεταγμένη «δικαιοσύνη» της Τουρκίας βρήκε το πρόσχημα, κι έκανε έναρξη με τον καταδικασμένο σε ισόβια π. αρχηγό του Στρατού, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγκ, εβραϊκής καταγωγής.

Το πρόσχημα είναι απλό. Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο, εξέδωσε εχθές απόφαση υπέρ του κ. Ιλκέρ Μπασμπούγκ, με το αιτιολογικό, ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του κατά τις ανακρίσεις και την δίκη είχε παραβιαστεί και η κράτησή του χαρακτηρίστηκε απαράδεκτη. Η ομόφωνη αυτή απόφαση, σημαίνει ότι η δίκη δεν ήταν η ενδεδειγμένη, άρα αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωσή του. Προηγουμένως, ο κ. Ερντογάν, κατ’ απαίτηση των στρατιωτικών, ψήφισε νόμο όπου πολλά από τα εγκλήματα των στρατιωτικών, δεν θα δικάζονται από τα ειδικά δικαστήρια.

Με τους στρατηγούς επομένως, επανερχόμενους σε θέση ισχύος, δεν αποκλείεται να αποτολμήσουν κάποια κίνηση κατά της Ελλάδας, ώστε το σκηνικό έντασης αφενός να τους επαναπροσδώσει το απολεσθέν κύρος, αφετέρου να ανταποδώσουν στον κ. Ερντογάν ότι τους επανέφερε στα πράγματα.

Ο Μακεδών
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου