ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Τέλος οι «επιστροφές» από το κράτος!

Δύο νέα φορολογικά μέτρα ανάδειξε η τρέχουσα επικαιρότητα. Το πρώτο συνίσταται στη μη επιστροφή φόρου από το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο σε όσους έχουν άλλες οφειλές προς το κράτος, αλλά ακόμη και σε όσους δεν έχουν!

Κόντρα σε κάθε λογική κοινού νου, οι «επιστροφές» θα συμψηφιστούν με μελλοντικά χρέη του φορολογούμενου! Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων – τι να κάνει κι αυτός; – παραδέχθηκε ότι η εν λόγω πρακτική νομιμοποιείται από παλαιότερες διατάξεις.

Το δεύτερο συνίσταται στο ότι το μέτρο των αποδείξεων από φέτος είναι αυστηρότερο και κρύβει «παγίδες». Mισθωτοί και συνταξιούχοι εάν δεν συλλέξουν τις αποδείξεις που χρειάζονται θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% επί της διαφοράς. H υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες.

Aυτό σημαίνει ότι αν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες. Aν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300 x 12), από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να προσκομίσει είναι 1.500 ευρώ (6.000 x 25%).

Κάθε πέρσι και καλύτερα…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου