ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ένοχοι 11 μετανάστες για ζημιές 68.000 ευρώ στη σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής

Τους επιβλήθηκε συνολική ποινή φυλάκισης 6 ετών για τα αδικήματα της στάσης κρατουμένων από κοινού και διακεκριμένης φθοράς από κοινού και αποφασίστηκε η απέλασή τους μετά την έκτιση της ποινής

Η εξέγερση των λαθρομεταναστών...


... από Αλγερία, Μαρόκο, Λιβύη και Πακιστάν που κρατούνταν ήδη στις φυλακές Τρικάλων και Κομοτηνής, απασχόλησε το πανελλήνιο γιατί είχαν κάνει γυαλιά καρφιά του κοιτώνες της Σχολής, εκμεταλλευόμενοι τον επίσημο αγιασμό.


Μία σχολή κατεστραμμένη και οι φόβοι μιας ολόκληρης κοινωνίας που επιβεβαιώθηκαν περίτρανα ήταν το αποτέλεσμα της εξέγερσης που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 στο τμήμα δοκίμων αστυφυλάκων στην Κομοτηνή, καταλήγοντας σε τραυματισμούς αστυνομικών και συλλήψεις μεταναστών.


Περισσότεροι από 550 λαθρομετανάστες συμμετείχαν τότε στην εξέγερση, με αφορμή ένα γεγονός η αλήθεια του οποίου δεν αποδέχτηκε ποτέ, το σκίσιμο των σελίδων ενός κορανιού. Τότε είχαν προκαλέσει εκτεταμένες φθορές στους κοιτώνες, ξηλώνοντας τα σίδερα από τα κρεβάτια, τις πόρτες και την οροφή, σπάζοντας τζάμια και βάζοντας φωτιές.

Είχε προηγηθεί ένας εξονυχιστικός έλεγχος στους κοιτώνες, όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες, καθώς οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες ότι επίκειται εξέγερση. Ο έλεγχος είχε φέρει στο φως ευρήματα που επιβεβαίωναν τις πληροφορίες, καθώς είχαν βρεθεί λοστοί, κατασκευασμένοι από τα σίδερα των κρεβατιών, σχοινιά από τα σεντόνια που έσκισαν και διάφορα άλλα εργαλεία, που οι μετανάστες είχαν φτιάξει καταστρέφοντας ό,τι υπήρχε στο εσωτερικό των δωματίων τους.

Κάθε τι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στην προσπάθεια των λαθρομεταναστών να δραπετεύσουν είχε κατασχεθεί από την αστυνομία. Η ενέργεια αυτή και η διάδοση της φήμης μεταξύ των μεταναστών ότι αστυνομικός έσκισε ένα κοράνι προκάλεσε την εξέγερση.

Οι λαθρομετανάστες είχαν εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι εκείνη την ώρα τελούνταν αγιασμός για τους δόκιμους αστυφύλακες και είχαν βάλει φωτιά σε στρώματα και σεντόνια που είχαν συγκεντρώσει στον προαύλιο χώρο των κοιτώνων.

Συνελήφθησαν 54, δικάσθηκαν 11
Τα επεισόδια έλαβαν βίαιη τροπή, καθώς είχαν τραυματιστεί τέσσερις αστυνομικοί και είχαν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές σε χώρους της σχολής, ακόμα και σε υπηρεσιακό λεωφορείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.

Από τα εκατοντάδες άτομα που έλαβαν μέρος στην εξέγερση η αστυνομία οδηγήθηκε στη σύλληψη 54 αλλοδαπών, αλλά από την προανακριτική διαδικασία κατέληξαν κατηγορούμενοι 11 μετανάστες. Οι μισοί εκ των κατηγορουμένων κρατούνταν τον τελευταίο χρόνο στις φυλακές Τρικάλων και οι υπόλοιποι στις φυλακές Κομοτηνής. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου