ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: 3.068.000 άτομα είναι καταγεγραμμένοι ως ανασφάλιστοι!

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δεν οδηγούν μόνο σε αύξηση της ανεργίας και της «οικονομικής» φτώχειας αλλά παράλληλα παράγουν και «υγειονομική φτώχεια» για μεγάλο μέρος των πολιτών.
Στην Ελλάδα η ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική πολιτική εντείνει τον αποκλεισμό από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας μιας μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης κατηγορίας του πληθυσμού, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπερβαίνει πλέον το 30% ή τα 3.000.000 πολίτες! Όπως άλλωστε δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ...

κ. Δ. Κοντός3.068.000 άτομα είναι καταγεγραμμένοι ως ανασφάλιστοι. 
Όταν μιλάμε για ανασφάλιστους αναφερόμαστε σε μακροχρόνια ανέργους, στους νέο-ανασφάλιστους (επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και έτσι χάνουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης), και στους πολίτες σε οικονομική ένδεια, οι οποίοι όμως δεν υπάγονται στο καθεστώς του απόρου.
Το πρόβλημα είναι ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αλλά και συγκεκριμένες αποφάσεις τηςκυβέρνησης όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το διογκώνουν. Η έκδοση βιβλιαρίου απορίας, που αποτελεί το «διαβατήριο» για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη τωνανασφάλιστωναποκλείει μια μεγάλη μερίδα αυτών καθώς αφορά μόνο όσους έχουνεισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ το χρόνο ενώ για την έκδοση του απαιτείται μια ιδιαίτερα χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία.
Δεν θεωρούνται φτωχοί όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία!
Σημειώνεται ότι δεν θεωρούνται οικονομικά αδύναμοι και ανασφάλιστοι όσοι έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά τους ταμεία ακόμα κι αν εμπίπτουν στα επίσημα κριτήρια έκδοσης βιβλιαρίου απορίας.
Ειδικά σε ότι αφορά τον ΟΑΕΕ, η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και βέβαια για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή. Δυστυχώς όμως, πολλοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να παραμένουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους.
Εξ ίσου ανεπαρκής αποδεικνύεται και η πρόσφατη εφαρμογή του Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που απευθύνεται σε 230.000 ανασφάλιστους πολίτες, κατανεμημένους σε διάρκεια δυο ετών, θέτοντας όμως πλαίσια τα οποία δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες, όπως φαρμακευτική περίθαλψη, νοσηλεία κ.ά. Επιπλέον, οι οριζόντιες περικοπές σε όλο το σύστημα υγείας, σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής για φάρμακα και εξετάσεις αλλά και την επιβολή χαρατσιών για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας (5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία, 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία και 1 ευρώ ανά συνταγή), επεκτείνουν τον αποκλεισμό από την πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας ακόμα και μεγάλης μερίδας ασφαλισμένων...
από το nez.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου