ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

M.Oμπάμα προς Ιράν: "Μην πιστέψουν οι Ιρανοί ότι δεν θα τους χτυπήσουμε"


Mε εμφανή το φόβο ότι μετά την υποχώρησή των ΗΠΑ στο συριακό ζήτημα, το Ιράν δεν θα λαμβάνει σοβαρά υπ'όψιν τις αμερικανικές απειλές, ο Πρόεδρος Ομπάμα προχώρησε σε σαφή προειδοποίηση κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό ΑΒC λέγοντας "Οι Ιρανοί να μην νομίζουν ότι επειδή δεν χτυπήσαμε στην Συρία, δεν θα χτυπήσουμε στο Ιράν, εάν συνεχίσει την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό όπλο".
 
Η υποχώρηση των ΗΠΑ στο τελεσίγραφο που είχαν αποδώσει στην κυβέρνηση Άσαντ, έχει ανοίξει τον "ασκό" του Αιόλου καθώς είναι διάχυτη η ανησυχία στην Ουάσιγκτον ότι ουδείς στον πλανήτη θα λαμβάνει πλέον σοβαρά τον άλλοτε κραταιό "χωροφύλακα" της διεθνούς νομιμότητας.
 
Για πρώτη φορά φάνηκε στα μάτια του κόσμου ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ, σαν κοινωνία, και κράτος, δεν διαθέτουν τα αποθέματα για επεμβάσεις όπως παλιά, τουλάχιστον όχι όταν η συντριπτική πλειοψγφία του πλανήτη δεν τάσσεται με το μέρος τους.
 
Ο πρόεδρος Ομπάμα αμέσως μετά την συμφωνία Κέρρι-Λαβρόφ για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ, έσπευσε να δώσει συνέντευξη στο ABC, όπου ασχολήθηκε με τον μεγάλο φόβο των ΗΠΑ, ένα μελλοντικό πυρηνικό Ιράν.
 
"Υπάρχει δυναμική για μια διπλωματική λύση" δήλωσε ο Μ.Ομπάμα. "Οι Ιρανοί καταλαβαίνουν ότι οι προσπάθειές τους, για απόκτηση πυρηνικού όπλου, είναι πολύ σημαντικότερο ζήτημα για εμάς από την χρήση χημικών όπλων στην Συρία. Πιστεύω ότι οι Ιρανοί δεν θα διανοηθούν να πιστέψουν ότι επειδή δεν χτυπήσαμε την Συρία ότι δεν θα χτυπήσουμε το Ιράν"
 
Και αποκάλυψε ότι προχώρησε σε ανταλλαγή επιστολών με τον Ιρανό πρόεδρο Hassan Rouhani χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους.πρόσθεσε όνως ότι ο Ιρανός πρόεδρος καταλαβαίνει την ανάγκη εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.
 
Στην συνέχεια προχώρησε στον εγκωμιασμό του Ρώσου ηγέτη Β.Πούτιν λέγοντας «Θεωρώ ότι υπάρχει ένας τρόπος ο κ.Πούτιν, παρότι οι δυο μας έχουμε πολλές διαφωνίες, να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Κι έτσι χαιρετίζω την ανάμειξή του. Χαιρετίζω αυτό που λέει θα αναλάβω την ευθύνη να πιέσω το καθεστώς Άσαντ να παραδώσει αυτά τα χημικά όπλα», σημείωσε ο Ομπάμα.
 
Αυτό που φαίνεται με μια πρώτη ανάγνωση είναι ότι στα "μάτια" του πλανήτη η Ρωσία απέκτησε πάλι το status του ισότιμου συνομιλητή, και ότι επιστρέφει στα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδα.
 
Αντίθετα στις ΗΠΑ έχουν υπαρξιακά "ψυχολογικά" προβλήματα ειδικά στους κύκλους των "σκληροπυρηνικών" φιπολόλεμων κύκλων.
 
Οι Σαμουράι έλεγαν ότι "Αν τραβηχτεί το σπαθί ξαναμπαίνει στην θήκη του, μόνο αφού χύσει αίμα", αλλιώς απλούστατα δεν σύρεται από την θήκη για λόγους αξιοπιστίας.
 
Και αυτή την στιγμή μετριέται η αξιοπιστία των ΗΠΑ, διεθνώς...
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου