ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Προς κ. Στουρνάρα, ενταύθα: Έλεος πια!


Η φίλη μου, έκανε ένα λάθος που έμελλε να εξελιχθεί σε μοιραίο, για τα οικονομικά της και την ψυχική της υγεία.
Προ πολλών ετών, όταν πέθανε ο πατέρας της, υπέπεσε σε λάθος κι έκανε αποδοχή κληρονομίας για ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων σε ένα...ειδυλλιακό λόφο στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Όλες οι προσπάθειες της έκτοτε, να το πουλήσει όσο-όσο, απέβησαν άκαρπες.
Και φθάνουμε στο σήμερα. Από τα ενημερωτικά ραβασάκια της εφορίας, πληροφορήθηκε ότι πρέπει να καταβάλλει ως ΦΑΠ αρκετές χιλιάδες ευρώ, τα οποία και δεν έχει, για ένα οικόπεδο-κτήμα όπου δεν φυτρώνει ούτε θυμάρι!
Στην απελπισία της, αποτάνθηκε και σε εμένα μήπως έχω κάποιες “άκρες” για να το δωρίσει στην...εκκλησία. Οχι πως είναι ιδιαίτερα ευλαβής και θεούσα αλλά για να απαλλαγεί απ' αυτό το κληρονομικό άχθος, καθώς όλες της οι προσπάθειες να πείσει την εφορία ότι δεν μπορεί να πληρώνει τέτοιους φόρους για ένα οικόπεδο που δεν έχει καμιά πραγματική αξία, κατέστησαν ατελέσφορες.

Και φυσικά όπως καταλαβαίνετε, επειδή και οι διαχειριστές της εκκλησιαστικής περιουσίας, δεν είναι από τον Αρη και δεν “τσιμπάνε” σε τέτοιου είδους δωρεές, έφαγε πόρτα! Ξαναπήγε στον έφορο η φίλη στην απελπισία της, να του πει να το χαρίσει στο Δημόσιο, να πληρώσει μάλιστα και τα μεταβιβαστικά, αλλά εις μάτην.
Αντιπρότεινε να μην πληρώσει γιατί δεν έχει και να εγγράψουν υποθήκες πάνω στο συγκεκριμένο οικόπεδο, αλλά ο έφορος της απάντησε ξερά πως το που θα εγγράψουν προσημείωση, είναι δική τους υπόθεση και δεν θα τους υποδείξει ο φορολογούμενος. Δηλαδή, τόλμησε να ψελλίσει η φίλη, ακόμα και στο σπίτι που μένω; Το πιθανότερο της απάντησε ο έφορος κι έκοψε τη συζήτηση.
Η ιστορία αυτή δεν είναι αποκύημα δημοσιογραφικής υπερβολής, αλλά πέρα για πέρα αληθινή, τα δε στοιχεία της φίλης με το οικόπεδο που διαθέτει θέα πιάτο τα διυλιστήρια, στη διάθεση των κ. Στουρνάρα, Μαυραγάνη , Θεοχάρη και όλων όσων αποφάσισαν να επιβάλλουν οριζόντια και αδιάκριτα ΦΑΠ στα χέρσα χωράφια και στις ραχούλες όλης της χώρας ,μόνο και μόνο γιατί τόσα τους λείπουν.
Γιατί είπαμε να φορολογηθούν οι περιουσίες που ενώ αποφέρουν εισόδημα δεν φορολογούνται αλλά όχι χωρίς κριτήρια κι όποιον πάρει ο χάρος ,επειδή οι υπηρεσίες αδυνατούν να ξεχωρίσουν την ακίνητη περιουσία με αξία απ' αυτήν που τη χαρίζεις και δεν τη θέλει κανείς! Το επόμενο δε στάδιο, αν συνεχίσουν έτσι, πολύ φοβούμαι ότι θα κόβει ταρίφα η εφορία από τη φάτσα τους καθενός μας.
Θα σε φωνάζει ο έφορος, θα σε κοιτάει καλά- καλά και θα βγάζει επιτόπου την απόφαση. Εσύ μας χρωστάς τόσα, ο άλλος λιγότερα γιατί δείχνει κακομοίρης και πάει λέγοντας. Ταιριάζουν όμως αυτά τα φαινόμενα σε χώρα που ανήκει στην ευρωζώνη ακόμα και με τα όποια προβλήματα;
[Του Βασ. Στεφανακίδη από Πρώτο Θέμα]
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου